Někteří zelení viní z volebního neúspěchu Bursíka

Pardubice - Krajský předseda Strany zelených v Pardubickém kraji Pavel Křivka přičítá vinu za prohrané volby hlavně předsedovi strany Martinu Bursíkovi. Zelení v regionu získali jen 2,4 procenta hlasů a do zastupitelstva se nedostali. Z neúspěchu viní předsedu strany i poslankyně zelených Věra Jakubková. Uvažuje proto i o výzvě na odchod zelených z vlády. Zda ve středu kabinet podpoří při hlasování o důvěře, zatím neví.

Podle Křivky je neúspěch především dílem chyb vedení strany a jejích členů vlády: „Rezignovat nebudu. Strana zelených neuspěla ve všech krajích, tím pádem je to vina především Martina Bursíka. Pouze zvážím, zda na volební krajské konferenci v lednu budu znovu kandidovat. Čekám sebereflexi od vedení strany.“ 

V červnu Křivka prohlásil, že by považoval za neúspěch, kdyby se jeho strana do krajského zastupitelstva nedostala, a v tom případě by na funkci předsedy rezignoval. Nyní tvrdí, že v létě měli zelení v kraji preference kolem deseti procent, ale v září již jen asi dvě procenta. Propad přičítá zářijovému sjezdu zelených, kde Bursíkovi příznivci odvolali z funkcí své oponenty, a účasti zelených ministrů a poslanců na prosazení poplatků ve zdravotnictví a neodmítání umístění radarové základny v České republice.

Jakubková: Bursík by měl z prohry vyvodit osobní zodpovědnost

Poslankyně Jakubková zatím neví, zda ve středu podpoří kabinet při hlasování o důvěře: „Rozhodnu se až ve středu, do té doby proběhne ještě řada jednání.“ Prohra zelených ve víkendových volbách jde podle ní „stoprocentně na triko“ předsedy Martina Bursíka, který by z toho měl vyvodit osobní zodpovědnost. Voliči podle ní ukázali, že nepřijali koncept, se kterým počátkem září Bursík obhájil post předsedy zelených. 

Podle Bursíkovy protikandidátky na zářijovém sjezdu v Teplicích Dany
Kuchtové propadli v krajských a senátních volbách zelení kvůli necitlivým
vládním reformám, nikoli slabým osobnostem, jak tvrdí Bursík. Předsedu chce proto požádat, aby v politice víc dbal na sociální akcent. Bude-li podle ní vedení strany v současné koncepci pokračovat, hrozí podobný výsledek i ve sněmovních volbách za rok a půl. 

Kuchtová chce založit vnitrostranickou platformu 

Kuchtová už dříve uvedla, že po volbách založí vnitrostranickou platformu. Nejdříve chce ale oslovit Bursíka s žádostí o změnu politické koncepce, když nepochodí, bude muset být platforma „víc konfrontační“. Kabinet podle ní ve středu nepadne. 

„Odchod z vlády však není na dnešním pořadu dne, hlavní myšlenkou by měla být zejména rozsáhlá změna zahrnující sebevědomější prosazování sociálního pilíře udržitelného rozvoje i zelené politiky strany.“

  • Věra Jakubková autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/341/34050.jpg
  • Dana Kuchtová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/393/39256.jpg