Podle policie způsobila požár na Výstavišti nejspíš technická závada

Praha - Požár, který minulý čtvrtek zničil levé křídlo Průmyslového paláce na pražském Výstavišti, podle policie nejspíš způsobila technická závada. Na internetových stránkách pražské policie o tom dnes informovala mluvčí Iva Knolová. Oheň podle policie vznikl v jednom z výstavních stánků, který byl součástí veletrhu zubařské techniky Pragodent. Ve stánku prý byly hořlavé spreje určené k čištění zařízení zubařské ordinace, které v ohni explodovaly.

Policie už dříve uvedla, že příčinou vzniku požáru mohla být závada na elektroinstalaci. Kriminalistům se podařilo určit místo vzniku požáru. Hořet prý začalo krátce po odchodu zaměstnanců vystavovatelské firmy.

„Požár měl dle specialistů ideální podmínky k tomu, aby se rozšířil,“ sdělila Knolová. Strop stánku, ve kterém požár vznikl, byl prý totiž blízko dřevěnému podhledu budovy. Při kontaktu s plameny explodovaly hořlavé spreje, určené k čištění zubařské techniky. Vedle stánku byla navíc prosklená výloha, která po vzniku ohně praskla, a náhlý přívod vzduchu přispěl k intenzitě hoření, uvedla mluvčí. Ve stánku podle ní navíc byly v době požáru hořlavé spreje, které vybuchly. Ředitel Incheby Alexander Rozin v pátek uvedl, že výbuch zachytily i bezpečnostní kamery.

 
Vyšetřování i nadále pokračuje, policie se případem zabývá s podezřením ze spáchání trestného činu obecného ohrožení. Podle Knolové dosud nebyla vyloučena ani jedna z již dříve zveřejněných verzí. Podle první by mohlo jít o nedbalost, podle druhé vznikl požár vlivem technické závady. Třetí verze počítá s úmyslným zapálením neznámým pachatelem.

Incheba: Plánované akce požár neohrozil

Všechny akce plánované na pražském Výstavišti na rok 2008 se budou konat podle programu. Výjimkou je veletrh dřevařů a železářů Pragoligna, který se musí přesunout z 23. října na polovinu ledna. Podle Radovana Ježoviče ze společnosti Incheba, která má Výstaviště v pronájmu, připravuje krizový štáb řešení pro obchodníky se zubařskou technikou, kterým čtvrteční požár zničil stánky se zbožím. Pojištění proti ohni měla podle dostupných informací jen jedna firma, která na Pragodentu vystavovala.

Na Výstavišti už probíhá odklízení následků čtvrtečního požáru. Ježovič také řekl, že nedokáže odhadnout, jak dlouho odklízení bude trvat, protože se musí hodně věcí konzultovat se statikem.

Od soboty 18. října je v plném provozu ledová plocha v Incheba Aréně, krytý plavecký bazén, Křižíkova fontána, Mořský svět a Maroldovo panorama, Václavská pouť i všechna gastronomická zařízení. Od konce října by měly být přístupné i střední hala a pravé křídlo paláce, které sousedily se zničeným levým křídlem.

Požár Průmyslového paláce
Zdroj: ČT24