Bezpečnostní výbor se dohodl s ředitelem pražské policie na spolupráci

Praha - Bezpečnostní výbor hlavního města se na dnešním jednání dohodl na spolupráci s novým ředitelem pražské policie Martinem Červíčkem. Schůzce předcházela debata o způsobu Červíčkova jmenování, členové výboru vyčetli policejnímu prezidentovi Oldřichu Martinů, že s nimi výběr nekonzultoval. Martinů ale na jednání výboru řekl, že o tom ještě před jmenováním informoval primátora Pavla Béma.

Jednání nového šéfa policie s výborem trvalo téměř dvě hodiny a neobešlo se bez ostřejší diskuse. Policejní prezident Oldřich Martinů se snažil výboru vysvětlit, jak a proč Červíčka jmenoval. Důležité jsou podle něj i manažerské schopnosti a neznalost specifik hlavního města nebude hrát roli. Za jmenováním Čevíčka si podle svých slov stojí a magistrát jeho rozhodnutí nezmění.  

Bezpečnostní výbor a primátor Pavel Bém se na začátku října proti Červíčkovi postavili. Podle nich nemá dostatečné zkušenosti s řízením tak důležitého policejního sboru a jasná není ani jeho koncepce, jak vyřešit nedostatek policistů v Praze nebo zlepšit objasněnost kriminálních případů. Červíček na dnešním jednání slíbil ukázat, že si jmenování zaslouží. Městu poděkoval za vybudování kvalitního kamerového systému.   

Šestatřicetiletý Červíček od léta loňského roku působil jako šéf dopravní policie a předtím vedl kriminální policii v Náchodě. Ve funkci nahradil Petra Želáska, který pražskou policii řídil od února 2006. Červíček již nastínil, jak se vypořádá s mohutným personálním odlivem z řad policistů. Členům výboru slíbil, že od listopadu letošního roku zvýší rizikový příplatek pražským policistům až o šest tisíc korun.