Při sobotním řádění radikálů v Litvínově byli zraněni tři policisté

Most - Při sobotním střetu pravicových extremistů s policií v Litvínově byli zraněni tři policisté. Dva muži zůstávají v pracovní neschopnosti, příslušnice jízdní policie utrpěla lehké poranění. Lehce zraněn byl i jeden z radikálů. Vážné poranění v obličeji utrpěl policista na litvínovském náměstí Míru. "Zasáhla jej dlažební kostka, kterou radikálové na policisty házeli. Po pachateli, který kolegu trefil, pátráme," uvedla mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková.

Při akci extremistů policie tři z nich zadržela. Dvacetiletého mladíka ze středních Čech vyšetřovatel obvinil z výtržnictví, hrozí mu i obvinění z útoku na veřejného činitele. Muž je stíhán na svobodě. Z výtržnictví policie podezírá i šestadvacetiletého muže z Moravy, který se podle kriminalistů pokusil napadnout teleskopickým obuškem policistku z antikonfliktního týmu. Ostatní policisté mu v tom však zabránili. Další mladík je podezřelý ze spáchání přestupku proti občanskému soužití.

Akce pravicových radikálů poznamenala i krajské volby. Z místností z volebních okrsků v Janově nemohly být podle starosty Milana Šťovíčka včas svezeny lístky na radnici ke sčítání.

Třísetčlenný dav extremistů se původně sešel na centrálním litvínovském Mírovém náměstí. Jejich členové zde měli několik proslovů, v nichž poukazovali na diskriminaci extrémně pravicové Dělnické strany (DS) a vyjadřovali svůj nesouhlas se současným systémem. Dav vykřikoval hesla „Čechy Čechům“ nebo „Stop černému rasismu“.

Litvínovský starosta Milan Šťovíček následně shromáždění zakázal a nařídil jeho rozpuštění. „Byla to snaha opět vyprovokovat konflikt, celé shromáždění na náměstí Míru ale nebylo ani ohlášené, a tudíž ani povolené,“ argumentoval starosta. 

Navzdory policejnímu zásahu se radikálové ale vydali na Janov, zde došlo k dalšímu střetu s bezpečnostními složkami. Celé akce se účastnilo na 300 policistů, vlastnímu střetu bránila jízdní policie a několik desítek těžkooděnců. Při útocích radikálů bylo kameny poškozeno i několik aut a radikálové se bránili útoku policistů tím, že zahradili silnici několika kontejnery na odpad.

Přípravy policistů na pochod extremistů
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK