Vláda podpoří přípravy libereckého šampionátu 70 miliony korun

Praha - Pro potřeby pořádání světového šampionátu v klasickém lyžování v Liberci uvolní ministerstvo financí zhruba 70 milionů korun z rezervního fondu. Rozhodla o tom na dnešním zasedání vláda. Vrcholná sportovní akce probíhá v okolí severočeského města od 19. února do 1. března 2009. Podle slov místopředsedy vlády Jiřího Čunka není kabinet z pořádání šampionátu nijak nadšen, v současné situaci však od organizace mistrovství není možné ustoupit.

Topolánkova vláda zatím investovala do celé akce více než půl miliardy korun. Kabinet proto nemůže vynaložené vklady zmařit. Rizika nezajištění optimálních podmínek pro pořádání mistrovství si je však podle Čunka vědoma. Sumu od ministerstva financí získá ministerstvo školství. To z ní zaplatí náklady na infrastrukturu, kterou už Liberec vybudoval.

Aktuálně stanovená částka navíc podle vlády zdaleka nemusí být poslední. Další požadavky ze strany organizátorů jsou přitom pravděpodobné. „Rozhodně si však nemyslím, že by naše požadavky převýšily původní částku,“ uvedl primátor Liberce Jiří Kittner. 

V minulém týdnu se přípravám libereckého mistrovství dostalo pochvaly od samotného prezidenta Mezinárodní lyžařské federace Giana Franca Kaspera. Uvedl, že federace měla pouze několik drobných připomínek, které se týkaly jednotlivých sportovišť ve Vesci a na Ještědu. „Musím přiznat, že není snadné pořádat v této lokalitě mistrovství světa,“ poznamenal čtyři měsíce před zahájením šampionátu.

Liberečtí pořadatelé prozatím z nedostatku sněhu obavy nemají. „Potřebujeme jen, aby deset dnů před šampionátem mrzlo. Sněhová děla máme připravena a za tuto dobu by měla vyrobit dostatečné množství technického sněhu,“ prohlásil při Kasperově návštěvě na severu Čech generální sekretář mistrovství světa Jaroslav Honců. Nevyjasněným problémem zústává také smlouva organizátorů s agenturou APF, vlastnící mediální práva na celou akci. Lyžařská federace dala oběma stranám čas do středy.