Jacques nepřímo vyzvala ministra Julínka k rezignaci

Praha - Kvůli neúspěchu vládních stran v krajských volbách dnes místopředsedkyně Strany zelených Kateřina Jacques nepřímo vyzvala ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) k rezignaci. V diskusním pořadu rozhlasové stanice Frekvence 1 to odůvodnila tím, že Julínek zodpovídá za problematiku poplatků ve zdravotnictví. Zrušení nepopulárních poplatků patřilo k hlavním volebním slibům opoziční ČSSD, která volby vyhrála ve všech krajích.

„Zdravotní poplatky jsou skutečně - ne z hlediska věcného, ale z hlediska politického - nezvládnutou piruetou této vlády a má ji na starosti ministr zdravotnictví Tomáš Julínek,“ prohlásila Jacques. Výměna ministra zdravotnictví je podle ní „téma skutečně k hluboké úvaze v rámci vládní koalice“. Jacques dodala, že na Julínkově místě by vážně uvažovala o odchodu z kabinetu.

Zavedení poplatků ve zdravotnictví od počátku tohoto roku označuje vládní koalice za součást první etapy reformy zdravotnictví. Pacienti teď platí za návštěvu u lékaře a položku na receptu 30 korun a dále 60 korun za den v nemocnici a 90 korun za pohotovost.

Pokud lidé na třicetikorunových poplatcích a doplatcích za léky vydají v roce přes 5 000 korun, částku nad tento limit jim zdravotní pojišťovna vrátí. Za prvních šest letošních měsíců se na poplatcích vybralo 2,6 miliardy. Zastánci poplatků tvrdí, že jejich zavedení výrazně omezilo zbytečné návštěvy lidí u lékařů a zabránilo zneužívání zdravotní péče.