Komunisté se po volbách přiblížili k vládnutí v krajích

Praha - Výsledky krajských voleb dávají reálné vyhlídky komunistické straně na to, aby se přímo účastnila vládnutí alespoň v některých krajích. A to přesto, že v celkových výsledcích komunisté obsadili třetí místo, zatímco při minulých krajských volbách před čtyřmi lety byli druzí. Šanci na spoluvládnutí v krajích komunistům dává vítězná ČSSD.

KSČM je na české politické scéně i 19 let od pádu komunismu zavrhovaným nepřítelem i pomocníkem. Teď se jim nabízí lákavá nabídka v podobě vládnutí v krajích společně se sociální demokracií. Tuto možnost nechtějí komunisté promarnit. „Jsem rád, že můžeme prezentovat, jak kvalitní máme lidi, kteří prošli do krajů,“ říká předseda KSČM Vojtěch Filip.

O tom, kolik komunistů v krajských zastupitelstvech skutečně zasedne, bude rozhodovat ČSSD. V obcích už má KSČM 557 starostů a místostarostů. „Komunistům by se mohlo alespoň v několika krajích podařit dostat do krajské vlády, což by byl svým způsobem historický průlom,“ uvedl politolog Josef Mlejnek.

Námluvy jsou ale zatím váhavé. ČSSD konkurenční levici napíná a komunisté si naopak dělají nároky. Podle místopředsedy strany Jiřího Dolejše nechtějí být komunisté jen pasivním přispěvatelem a přehlíženým elementem.

Pehe: Sociální demokraté si mohou komunisty otestovat 

Komunisté mají nejsilnější základnu v zemi a s více než 77 tisíci členy získávají na síle. Nejblíž byla KSČM u moci v srpnu 2006, když lidovci na okamžik souhlasili s vládou ČSSD, která domluvila komunistickou podporu. Vzápětí získal člen KSČM poprvé křeslo místopředsedy sněmovny.

„Sociální demokracie má nyní výbornou příležitost, jak si otestovat spolupráci s komunisty, protože v krajských zastupitelstvech se nerozhoduje o strategických otázkách,“ myslí si politolog Jiří Pehe.

Sama KSČM se snaží setřást ze své pověsti pachuť minulého režimu a nesvobody. Stále víc mluví o modernizaci strany. Historický symbol - rudá pěticípá hvězda - ale z jejího loga dosud nezmizel.