Liberecký soud vynese rozsudek v kauze Skloexport v polovině ledna

Liberec - Krajský soud v Liberci vynese rozsudek v obnovené kauze Skloexport nejdříve 15. ledna. Údajné tunelování bývalé vývozní společnosti začal předseda senátu Petr Neumann znovu projednávat dnes a k ukončení hlavního líčení mu chybělo jediné svědectví. Svědek však nemohl k soudu dorazit, poněvadž je po operaci. Podle Neumanna však v lednovém řízení odmítne svědčit.

Neumann zprostil před rokem a půl obžaloby všech pět lidí, kteří se podle spisu dopustili hospodářských trestných činů. Vrchní soud však letos případ vrátil do Liberce k novému projednání. Obžalovaní zůstali jen čtyři, Adéla Olivová si vyslechla osvobozující rozsudek nejen u krajského, ale i u Vrchního soudu.

Bývalého člena dozorčí rady Skloexportu Lukáše Rázla zprostil krajský soud loni obžaloby ze zneužívání informací v obchodním styku a z návodu k poškozování věřitele. Trestných činů se podle tehdejšího rozsudku nedopustili ani další čtyři obžalovaní, Rázlova sestra Adéla Olivová, bývalý člen představenstva Skloexportu Group Petr Švec, bývalý jednatel firmy Sincom Tábor Miloš Tůma a bývalý předseda představenstva firmy Minas Uherské Hradiště Miroslav Krajsa. Za pomoc ke zneužívání informací v obchodním styku a za pomoc k poškozování věřitele jim hrozilo pět až 12 let vězení.

Podle obžaloby přišel Skloexport v letech 1996 a 1997 o více než půl miliardy korun při transakcích s akciemi a při převodech majetkových podílů ze svých zahraničních zastoupení. Skloexport dlužil Komerční bance a Živnobance dohromady téměř 1,4 miliardy korun a státnímu rozpočtu dalších více než 0,75 miliardy korun. Skloexport i Skloexport Group jsou nyní v likvidaci.