Filip: Tichá podpora krajské vlády ČSSD je nepřekročitelná podmínka

Praha - KSČM s ČSSD vytvořily v krajích vyjednávací týmy a zahájily jednání o možných krajských koalicích. Podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa je ovšem nyní prioritou obou stran druhé kolo senátních voleb. Filip nevyžaduje příslib od Jiřího Paroubka, že sociálnědemokratičtí kandidáti na hejtmana nebudou bránit účasti komunistů v krajských radách, stačí mu slib rovnoprávného jednání.

„Pouze chci, aby bylo rovnoprávné jednání, myslím, že budeme schopni najít konsenzus alespoň v některých krajích,“ zdůraznil Filip. Již o víkendu se předseda KSČM vyjádřil, že je pro jeho stranu nepřijatelné, aby krajské vlády jen podporovala, ale že komunisté chtějí být jejich součástí. „Je to nepřekročitelná podmínka. Pokud bychom měli odpovídat za vládnutí v krajích, nemůžeme být ti, kteří někoho tiše podporují a nejsou u rozhodování,“ řekl předseda KSČM. Strana si je vědoma toho, že si může sociální demokracie kvůli takovému stanovisku vybrat jiného koaličního partnera.

Poslanecká sněmovna bude zítra hlasovat o nedůvěře vládě, komunisté jsou v této otázce zcela jednotní. „Naše strana této vládě nikdy důvěru nevyjádřila,“ sdělil Filip. Kdyby padla vláda, vidí sociální demokraté možnost vzniku úřednické vlády, která by dovedla zemi k předčasným volbám, které by se uskutečnily současně s volbami do Evropského parlamentu příští rok v červnu.

„Myslím, že takový mandát je spíše v rukou prezidenta než politických stran. Takovou situaci si dovedu představit, ale mělo by to jednu obrovskou nevýhodu, že bychom měli předvolební kampaň v době našeho předsednictví Evropské unii. Naopak výhodou by bylo, že by kampaň byla snad slušnější,“ dodal Filip.

Vydáno pod