Ocenění za záchranu zraněného získají dva muži z Prostějovska

Olomouc - Ve čtvrtek budou oceněni za záchranu lidského života Petr Jedlička a Miroslav Heinz z Prostějovska, kteří v květnu vytáhli z hořícího auta zraněného muže. Podle hasičů mu tím zachránili život. Ocenění získají ve čtvrtek z rukou ministra vnitra, uvedla olomoucká krajská mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Osobní auto, které havarovalo mezi obcemi Lhota u Konice a Brodek u Konice, začalo po nárazu do stromu hořet, zraněný řidič zůstal uvnitř. „Krátce po nehodě kolem havarovaného automobilu projížděli Petr Jedlička a Miroslav Heinz. Jakmile uviděli dopravní nehodu, zastavili a šli se podívat, zda není někdo zraněn. Všimli si, že vozidlo začíná hořet a z motoru již šlehají plameny,“ uvedla mluvčí. Muži zraněného řidiče, který byl v šoku a nereagoval na jejich dotazy, vytáhli ven. V tu chvíli již požár zachvátil celé vozidlo.

Podobná nehoda se ve stejném úseku stala také v dubnu roku 2007, kdy tam rovněž osobní auto narazilo do stromu a začalo hořet. Uvnitř byly tři zraněné osoby. Život jim zachránila trojice mužů, která kolem projížděla. Rovněž tyto muže ocenil ministr vnitra.

Letos ocenění obdrží 94 občanů a příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR ze všech krajů České republiky. Dostanou ho při příležitosti výročí české státnosti ve čtvrtek v pražském Trojském zámku.