První žaloby pozůstalých po obětech heparinového vraha odložil soud na neurčito

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové dnes začal projednávat dvojici žalob pozůstalých po obětech zdravotníka Petra Zelenky. Kvůli dalšímu doplnění dokazování ale obě odročil na neurčito. Rodiny po havlíčkobrodské nemocnici požadují omluvu a každá i náhradu nemajetkové újmy milion korun. Zelenka dostal za vraždu sedmi pacientů v této nemocnici a deseti pokusů o ně doživotí. Jeho dovoláním proti rozsudku se nyní zabývá Nejvyšší soud.

Jako první začal soud projednávat žalobu podanou manželkou Františka Škvařila, který podle spisu zemřel na následky podání heparinu v havlíčkobrodské nemocnici 11. června 2006. Druhou žalobou podal Josef Šimůnek, jehož manželka Marie Šimůnková podle obžaloby zemřela na následky podání heparinu 25. srpna 2006. 

Kvůli dalšímu doplnění dokazování ale soud odročil projednávání případů na neurčito. „Žaloba by měla předložit důkazy o tom, v čem spatřuje nesprávný léčebný postup nemocnice,“ řekla k odročení soudkyně Věra Adámková.

Květoslava Škvařilová i Josef Šimůnek ve své žalobě tvrdí, že nemocnice nezvolila správný postup a upozorňují například na chybné vedení zdravotnické dokumentace. „Domnívá se, že Zelenka jednal jako zaměstnanec nemocnice a že by nemocnice měla odpovídat za jeho jednání. Upozorňuje také na další pochybení, která přispěla k tomu, že pan Škvařil musel zemřít,“ uvedl právní zástupce Škvařilové Tomáš Doležal.

Nemocnice žalobu odmítá 

Podle nemocnice nedošlo k úmrtí Františka Škvařila v souvislosti se špatným postupem nemocnice, ale vražděním Petra Zelenky. „Nemocnice se opakovaně paní Škvařilové omluvila za to, že zaměstnávala vraha, který takto jednal,“ řekl právní zástupce nemocnice Jan Mach. Finanční odškodné však nemocnice odmítá. „Spravujeme veřejné peníze a k odškodnému musí být právní důvod, který tu ale není,“ dodal.

Další pozůstalá rodina chce odškodné deset milionů, termín projednávání této žaloby zatím stanoven není. Kraj Vysočina již v únoru 2007 rozhodl, že rodinám pozůstalých daruje 100 000 korun, pacientům, kteří pokus o vraždu přežili, poslal 20 000 korun.

Doživotí pro Zelenku může zabránit jen Nejvyšší soud

Pražský vrchní soud uznal Zelenku letos v červnu vinným doživotním trestem vězení za vraždu sedmi pacientů havlíčkobrodské nemocnice a deseti pokusů o vraždu. Jako pracovník anesteziologicko-resuscitačního oddělení podle spisu podával pacientům heparin od května do září 2006. 

Nejvyšší soud se nyní začal zabývat dovoláním Zelenky proti rozsudku. Nesouhlasí hlavně se závěry odborných lékařských posudků. Nejvyšší soud je pro Zelenku poslední šance, jak se vyhnout doživotnímu trestu.