Julínek považuje případné zrušení regulačních poplatků za šikanu těžce nemocných

Praha - Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek dnes na zdravotnických veletrzích v Brně odmítl, že regulační poplatky byly hlavním důvodem neúspěchu občanských demokratů v proběhlých volbách. Hlavní vinu svaluje na demagogickou kampaň opozice a zbytečně vyhrocená témata, která jsou mimo regionální politiku. Hlavním Julínkovým argumentem pro zavedení zdravotnické reformy a s ní spojených poplatků je i nadále zisk peněz pro financování pacientů s těžkým onemocněním.

Ministr zdravotnictví se dnes v Brně účastní tzv. inventury reformy zdravotnictví. S řediteli nemocnic jedná o dosavadním fungování reformy v rámci zdravotnických veletrhů. „O fungování poplatků ve správě jasně hovoří čísla, fungování poplatků ve volbách je však jinou otázkou,“ tvrdí Julínek. Odsuzuje především nastavení politických kampaní, které nemělo nic společného s regionální politikou. K uměle vytvořeným obavám podle Julínka přispěl i strach z celosvětového dopadu finanční krize.

„Díky poplatkům se podařilo zamezit plýtvání peněz a dostat je k pacientům s vážným onemocněním. V případě zrušení poplatků v některých krajích nastane chaos, nemocnice budou kvůli porušování zákona platit pojišťovnám padesátitisícové pokuty, úspory na léčbu se tím samozřejmě zmenší,“ uvedl Julínek v rozhovoru pro ČT.

Opačný názor má dosavadní hejtman Středočeského kraje a Julínkův stranický kolega Petr Bendl. Podle jeho slov právě nepopulární kroky ve zdravotnictví přispěly k porážce ODS v krajských volbách. Julínek by proto měl vyvodit důsledky a nabídnout svou funkci k dispozici. Reagovat na výsledky krajských voleb musí nějakým způsobem i vedení strany v čele s předsedou Mirkem Topolánkem, jak řekl dnes Bendl. Nevyloučil, že na nadcházejícím kongresu občanských demokratů bude proti Topolánkovi kandidovat.

Vydáno pod