Lidovci odmítají nabídku ČSSD na vytvoření krajských koalic

Praha - Pokud sociální demokraté vysloví nedůvěru vládě, nehodlá KDU-ČSL akceptovat nabídku ČSSD na vytvoření společných koalic v jednotlivých krajích. Lidovečtí poslanci přitom plánují vyslovit vládě důvěru. Novinářům to dnes řekl šéf druhé nejsilnější koaliční strany Jiří Čunek.

Čunek zdůraznil, že všichni lidovečtí poslanci ve středu vládu podpoří. „Já sám jsem nikdy dohody neporušoval a určitě je nebude porušovat pod mým vedením ani KDU-ČSL. Toto bychom nikdy neudělali žádnému ze svých partnerů,“ komentoval Čunek nabídku, s níž přišel šéf ČSSD Jiří Paroubek. Vládu nehodlá potopit ani lidovecký poslanec Ludvík Hovorka. Nevidím důvod pro to, aby vláda dva dny po volbách skončila," řekl dnes novinářům Hovorka. 

ČSSD přišla v pondělí s nápadem, že pokud by lidovci při středečním hlasování podpořili jejich návrh na vyslovení nedůvěry kabinetu, mělo by to vliv na sestavování koalic v některých krajích. Objevily se informace o tom, že by to mohlo být v Jihomoravském a Pardubickém kraji. Sněmovna má o nedůvěře vládě Mirka Topolánka hlasovat ve středu. Opozice si od hlasování slibuje pád současného kabinetu.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek už v neděli vyzval Miloše Zemana k návratu do strany. Chtěl, aby bývalý předseda sociálních demokratů pomohl přesvědčit přeběhlíky Miloše Melčáka a Michala Pohanku k hlasování o nedůvěře vládě. Sociální demokraté už dříve označili volby za referendum o vládě. Věří, že se k nim při hlasování o nedůvěře připojí i někteří koaliční poslanci. Zatím není jasné, jak budou hlasovat rebelové vládních stran a nezařazení zákonodárci.