Smuteční průvod na pražském Břevnově omezí dopravu

Praha - V areálu Břevnovského kláštera se ve středu v poledne uskuteční poslední rozloučení s Václavem Kočkou mladším, kterého podle policie zastřelil 9. října pražský hoteliér Bohumír Ďuričko. Akce by se mělo účastnit kolem 1000 až 1500 lidí. V souvislosti s pietním aktem spojeným s následným smutečním pochodem dojde v této oblasti Prahy 6 k částečnému omezení v dopravě, informovala mluvčí pražské policie Eva Miklíková.

Smuteční průvod se má podle policie vydat z areálu kláštera Markétskou ulicí a dále po Bělohorské ve směru z centra. Pokračovat bude přes křižovatku Vypich do Karlovarské, dále ulicí Na Bělohorské pláni do Čistovické a skončí v ulici Žalanského na hřbitově Řepy. „Dopravní policisté budou po celé trase provádět krátkodobá opatření v dopravě, která budou znamenat určité zdržení,“ uvedla Miklíková. Dopravní podnik by měl podle ní zajistit, aby zpoždění prostředků hromadné dopravy byla minimální. V této souvislosti policie upozorňuje zejména řidiče, aby pokud možno do těchto míst v době od 11:00 do 13:00 nevjížděli.

Přímo v areálu kláštera policie podle Miklíkové nebude. „Je to soukromá akce, na které nemá policie co dělat,“ řekla mluvčí. Rozloučení ani nepodléhá oznamovací povinnosti pražskému magistrátu. V okolí se však budou pohybovat běžné hlídky pořádkové policie, které podle Miklíkové mohou v případě nutnosti zajistit bezpečnost lidí i majetku.