Adra spustila ojedinělý projekt dárcovství přes internet

Praha - Humanitární organizace Adra spouští nový projekt dárcovství přes internet. Na webových stránkách eDonation.cz má každý možnost podpořit některý z rozvojových programů Adry a zároveň si ověřit, jak jsou dárcovské peníze konkrétně použity. Nejedná se ale o příspěvek na projekt jako takový, ale na konkrétní věc projektu, kterou si každý může zvolit sám. Za vybranou věc dárce zaplatí buď převodem na účet Adry, nebo přímou platbou v bance.

Prvním projektem, na který Adra shromažduje prostředky, je stavba školních tříd v indické provincii Nellore. Lidé mohou jedním kliknutím zaplatit například cihlu za deset korun, okno za 2800 korun nebo školní pomůcky. „Obrázek školy je na začátku černobílý. Podle toho, jak budou lidé přispívat, se bude postupně zabarvovat,“ doplnila koordinátorka zahraničních projektů Adry Martina Součková.

Jan Bárta:

„Když jde o humanitární katastrofu, Češi bývají velmi štědří. Pochopit potřebu pomoci v době, kdy se neobjevují žádné katastrofické snímky, je horší. “

Dalšími projekty, na které bude možné přispět v budoucnu, je podpora zemědělců v Mongolsku, kterým bude možné koupit například hlízy brambor. Na příspěvky čeká i stavba kuchyně v dětském sanatoriu v Uzbekistánu, kam mohou lidé koupit například hrnec. „Snažíme se, aby zde lidé neseděli jen s rukama v klíně,“ dodala vedoucí zahraničních projektů Karolína Emanuelová. Podle ní je hlavním cílem motivovat lidi k samostatnosti, aby nebyli závislí na pomoci humanitární organizace: „Chceme do projektů zapojit místní komunitu, samosprávu, rodiče, je to jejich vlastní projekt, kde my jen pomáháme.“

Nezisková humanitární organizace Adra funguje ve 125 zemích světa. Od roku 1992, kdy začala v ČR působit, rozdělila na humanitární pomoc kolem půl miliardy korun. Nejvíce v tsunami zasažené jihovýchodní Asii, kdy se staly populární i dárcovské sms.