V Čechách padaly teplotní rekordy

Praha - Velmi teplé počasí dnes potěšilo lidi na mnoha místech v Česku. V Praze na Libuši naměřili 20,9 stupně Celsia, a padl tak teplotní rekord platný pro tuto stanici. Dosud nejvyšší teplota pro 21. říjen byla 20,3 stupně Celsia a meteorologové ji naměřili v roce 2004. V Pardubicích dnes padl o dvě desetiny stupně Celsia teplotní rekord z roku 1956. Teplota se tam odpoledne vyšplhala na 19,5 stupně Celsia. Rekord 17,6 stupně Celsia padl také v Teplicích.

V Praze na Karlově bylo dnes 21,5 stupně Celsia. V Klementinu, kde se teplota měří již od roku 1775, bylo ve 14 hodin jen 19,4 stupně Celsia, tamní rekord činí 20,1 stupně Celsia.

Stejnou hodnotu jako v Praze na Karlově dnes naměřil v Rožmitále pod Třemšínem Hubert Hoyer. Podle správce rožmitálské meteorologické stanice je to nejvyšší teplota naměřená v tento den za posledních 50 let. 

V severočeských Teplicích činí nový rekord pro dnešní den 17,6 stupně Celsia. Teplo bylo také v Českých Budějovicích, kde odpoledne naměřili dokonce 21,7 stupně Celsia, tedy jen o půl stupně méně než v rekordním roce 1923. V Husinci na Prachaticku bylo 22,1 stupně Celsia.

Teplotní rekord padl i v Pardubicích, když o dvě desetiny stupně Celsia překonal rekord z roku 1956. Jak informoval královéhradecký meteorolog Dušan Čičman, teplota se odpoledne vyšplhala na 19,5 stupně Celsia.

Dušan Čičman:

„Maximální teplota se měří na klimatickém teploměru až po západu slunce, takže může jít ještě o nějakou desetinku nahoru.“

Meteorolog také vysvětlil, že zvlášť na podzim se mohou teploty v jednotlivých lokalitách a regionech výrazně lišit, zejména kvůli inverzi či mlze.

Průměrná denní teplota ve druhé polovině října bývá kolem 7,5 stupně Celsia. Dnes jsou průměrné hodnoty o tři až čtyři stupně vyšší než obvykle. Pondělní měření ukázala, že bylo přes den v průměru deset stupňů Celsia, dodal Čičman.

Dnešek je podle meteorologů zřejmě nejteplejším dnem do konce letošního roku. Ve středu by se mělo objevit více oblačnosti a srážek, na vrcholcích hor by mohlo sněžit. Od pátku ale má oblačnosti i srážek opět ubývat.