ČSSD: Pět důvodů, proč vyslovit vládě nedůvěru

Praha - Předseda nejsilnější opoziční strany Jiří Paroubek představil na dnešní tiskové konferenci pět hlavních důvodů, proč chce ČSSD ve středu vyjádřit nedůvěru vládě Mirka Topolánka. Sociálním demokratům vadí například přístup kabinetu k ekonomické krizi. Nelíbí se jim ani způsoby podpisu smluv o plánované radarové základně a přístup vlády k Lisabonské smlouvě. Paroubek věří, že najde pro vyslovení nedůvěry koaliční vládě dostatek hlasů.

„Vláda svými nespravedlivými reformami poškozuje naprostou většinu občanů České republiky. Je nekompetentní a nepřipravená řešit i blížící se ekonomickou krizi,“ řekl na tiskové konferenci Paroubek. Je podle něj zajímavé, že: „Prakticky až do neděle 19. října předseda vlády a ministři popírali jakýkoliv dopad ekonomické krize na českou ekonomiku a nyní hovoří o vážné krizi.“

V rozporu s převažujícím názorem veřejnosti a bez koordinace v rámci NATO podle Paroubka kabinet uzavřel bilaterální smlouvu se Spojenými státy o výstavbě radarové základny na území České republiky, aniž proto má zajištěnou podporu Poslanecké sněmovny.

Jiří Paroubek:

„Svou zahraniční politikou vede vláda Českou republiku do mezinárodní izolace na evropské scéně.“

Kritice se nevyhnulo ani české předsednictví Evropské unii a Lisabonská smlouva. „Svou zahraniční politikou vede vláda Českou republiku do mezinárodní izolace na evropské scéně, což vyvolává oprávněně pochybnosti o schopnosti této vlády zvládnout předsednictví Evropské unie,“ vyjmenoval Paroubek. Premiér Mirek Topolánek podle něj podepsal Lisabonskou smlouvou, aniž by pro její přijetí v parlamentu učinil jakékoliv konkrétní kroky.

Jako poslední bod uvedl šéf ČSSD to, že vláda zavedla na českou politickou scénu praktiky korupce a vydírání, které vyvrcholily kauzou Morava. ČSSD ve svých názorech vychází i z aktuálních výsledků krajských voleb. „Poslanci uvažují o tom, co bylo příčinou takového propadu ODS a vůbec všech vládních stran. Doufám, že se najdou vládní poslanci, kteří ty věci zváží a posunou to jako věc konečnou,“ dodal Paroubek.