Klaus podpořil kandidáty ODS na odpoledním koncertu

Praha - Prezident Václav Klaus se poprvé za dobu svého úřadu otevřeně vložil do stranické kampaně. V podvečerních hodinách se zúčastnil mítinku ODS spojeného s koncertem na podporu pražských kandidátů do senátu. Akce s názvem Volte modrou, než se oranžová změní v rudou pořádala pražská ODS pod záštitou primátora a místopředsedy strany Pavla Béma. Klaus i přes častý důraz na nadstranickost svého úřadu oplatil ODS její podporu z prezidentských voleb.

Klaus vzpomínal na dobu, kdy na stejném místě stál před 10 lety jako lídr kampaně občanských demokratů. Je si dobře vědom kritiky, která se strhne na jeho osobu v souvislosti s rolí nadstranického prezidenta, avšak neobává se jí a podle svých slov cítí, že se dnešní podpory měl účastnit.

K účasti prezidenta na koncertu se již vyjádřili kandidáti do Senátu za ČSSD. Jeho vystoupení považují za nekorektní a nehodné úřadu prezidenta. „Jeho podpora kandidátům ODS ve druhém kole senátních voleb je v přímém rozporu s jeho opakovaně deklarovanou nadstranickostí,“ uvedli na adresu Klause, který je čestným předsedou ODS.

Politologové navíc hovoří o pravém důvodu Klausovy přítomnosti na mítinku ODS - podpory svého oblíbence Béma a možného soupeře Mirka Topolánka v boji o šéfa strany. „Je vidět, že Václav Klaus chce silně podpořit Pavla Béma, chce naznačit, že je to člověk mu blízký dokonce i politickým uvažováním,“ dodal politolog Jan Kudláček.

Pódium, kde v průběhu odpoledne vystoupily desítky pěveckých interpretů, bylo lemováno stánky s občerstvením a propagačním materiálem. Na akci dorazili někteří zástupci pražské ODS i pražští kandidáti do Senátu, Miroslav Škaloud a Zdeněk Schwarz. Mezi zhruba 1000 diváky příhlížela koncertu i řada zahraničních turistů.

Koncertu se zúčastnili i poražení kandidáti

Koncert zahájil Bém, který si na pódium pozval i odstupující hejtmany Petra Bendla a Evžena Tošenovského. Tošenovský uvedl, že ODS se bude muset nutně změnit, ale oba hejtmani zdůraznili, že nyní je potřeba se soustředit na volby do Senátu. Na pódiu se postupně vystřídali například Aleš Brichta, Děda Mládek Ilegal Band, Richard Genzer a Michal Suchánek. Vystoupí i Tereza Kerndlová, Janek Ledecký, Kamil Střihavka, Helena Zeťová a Žlutý pes.

„Je to pro ODS tradice. Vždy jsme v Praze taková setkání ve finále volebních kampaní pořádali a konáme tak i v letošním roce,“ řekl k akci Bém. Kampaň ODS před parlamentními volbami v roce 2002 ozdobilo společné vystoupené Lucie Bílé a Karla Gotta.

Vydáno pod