V létě zemřelo v zahraničí 83 Čechů - nejméně od roku 2005

Praha - V letošní letní turistické sezoně zemřelo v zahraničí 83 Čechů, což je nejméně od roku 2005. Loni evidovalo ministerstvo zahraničí stovku mrtvých, předloni 90 a v roce 2005 zahynulo na zahraniční dovolené 107 Čechů. Výrazně také ubylo dopravních nehod v zahraničí s českou účastí, o kterých byli informováni diplomaté. V turistické sezoně jich bylo 160, v předchozích letech přitom i hodně přes dvě stovky.

Statistiky od poloviny června do půlky září dnes zveřejnilo ministerstvo zahraničí. V nadšení bylo opatrnější. „Rád bych věřil tomu, že ta nízká čísla svědčí skutečně o tom, že čeští občané více dbají na vlastní bezpečnost, že se před cestou do zahraničí různým způsobem pojišťují, že si opatří příslušné informace a že se chovají zodpovědněji než dříve,“ řekl novinářům ředitel právní sekce Jaroslav Horák.

Uvedl, že nejoblíbenější turistickou destinací pro letní dovolené bylo tradičně Chorvatsko, které podle odhadů navštívil jeden milion Čechů. Letos se z této přímořské země nevrátilo 22 Čechů, což je od roku 2006 nejvíc. Lidé často přeceňovali vlastní síly, umírali také při dopravních nehodách.

Vedle Chorvatska bylo pro Čechy na cestách osudné hlavně Řecko, odkud se nevrátilo devět lidí. Po osmi zahynulo na Slovensku a v Německu. Šest lidí se nevrátilo z Itálie.

Konzulové zaznamenali, že v porovnání s loňskem poklesl o 38 počet hospitalizací Čechů při zahraniční cestě. Letos muselo být do nemocnice převezeno 148 lidí. Méně než v předchozích letech bylo Čechů, které zadržela policie. Letos česká diplomacie eviduje 230 případů, loni, předloni a v roce 2005 vždy kolem 250. Nejméně od roku 2005 lidé na dovolených ztráceli cestovní doklady. Letos konzulové museli vydat 868 náhradních dokumentů, loni to bylo 1212. Češi využili také služeb partnerských zastupitelských úřadů EU - v Bolívii jim vydalo nizozemské velvyslanectví dva cestovní doklady.

Na konzulární oddělení zastupitelských úřadů se mohou obracet Češi, kteří se na cestách ocitnou v nouzi. V létě konzulární službu diplomacie posiluje. Nezaznamenává však úplně všechny potíže Čechů, řada případů hospitalizací, dopravních nehod a dalších záležitostí není zastupitelským úřadům nahlášena. Informace k cestování zveřejňuje ministerstvo zahraničí na svých stránkách.