Policisté dohlédnou 28. října na shromáždění extremistů

Praha – Některá ze shromáždění, která připravily na den republiky nejrůznější skupiny, budou hlídat policisté. V Praze by měli dohlížet především na setkání příznivců dvou extrémně pravicových politických stran – Dělnické strany na náměstí Jiřího z Poděbrad a Národní strany na Václavském náměstí.

Mluvčí pražské policie Eva Brožová uvedla, že se 28. října budou ulicemi pohybovat stovky lidí v uniformách. Především u shromáždění Dělnické strany se zřejmě objeví speciální pořádkové jednotky, tedy takzvaní těžkooděnci, policie počítá také s nasazením techniky.

Dělnická strana na svých internetových stránkách informovala o tom, že
oslaví státní svátek 28. října shromážděním nazvaným Den národní jednoty, má být zaměřeno „proti systému a za národ“. Na akci mají vystoupit s projevy zástupci různých organizací. Dělnická strana chce na shromáždění také oficiálně zahájit kampaň před volbami do Evropského parlamentu. Dělnická strana vznikla v lednu 2003. V poslední době se hovoří o propojení strany s ultrapravicovými uskupeními, jako je například neonacistický Národní odpor.

Národní strana si chce 28. října na Václavském náměstí připomenout 90 let od založení Československé republiky. "Přijďte říci stop demoliberální
infekci, nemocnému pseudohumanismu, ohlupující politické korektnosti,
smrtící multi-kulti demagogii, ale také stop islamismu, černému teroru a
cikánskému rasismu," stojí v pozvánce na mítink. Národní strana je
nacionalistickým uskupením, které působí na české politické scéně od roku 2002.

V souvislosti se shromážděními by neměly proběhnout dopravní uzavírky. Provoz v hlavním městě naopak omezí vojenská přehlídka, která má proběhnout na Evropské třídě, která spojuje centrum s letištěm a západní částí městského okruhu.