Ve složení krajských zastupitelstev stále není jasno, jako rukojmí slouží poplatky

Praha - Na krajských úrovních neustále probíhají spekulace, zda a jak budou vítězové vládnout v koalici. Téměř jisto už mají představitelé Libereckého kraje, kde bude s největší pravděpodobností vládnout koalice složená z ČSSD, Starostů pro Liberecký kraj a Strany pro otevřenou společnost. Naproti tomu situace na Vysočině je taková, že vítězná ČSSD navrhuje sestavení tzv. duhové koalice a ostatním třem stranám, které se dostaly do krajského zastupitelstva, nabízí poměrné zastoupení v krajské radě.

V Libereckém kraji přitom zůstane hejtmanské křeslo v rukou sociálních demokratů. Přesné rozložení mandátů v radě chtějí strany dohodnout ve čtvrtek. Pokud by se politici nedomluvili, osloví ČSSD komunisty.

Střední Čechy mají jasno v lídrech, rozchází se však v prioritách

Středočeští sociální demokraté se mezitím sešli na povolebním vyjednávání s komunisty, kde se shodli na programových prioritách. Rozcházejí se však v názorech na to, jak by měla vypadat nová vláda ve Středočeském kraji.

Při dnešním povolebním jednání v poslanecké sněmovně se ČSSD shodla s KSČM na zrušení poplatků v nemocnicích, placení jízdného za děti a studenty nebo zvýšení bezpečnosti v kraji. Komunisté ovšem nechtějí přistoupit na podporu jednobarevné menšinové vlády ČSSD v kraji.

„Dnes jsme víceméně domluvili možné zásady vládního prohlášení na úrovni Středočeského kraje, které by mohlo být podkladem menšinové vlády sociální demokracie,“ prohlásil kandidát na hejtmana Středočeského kraje David Rath (ČSSD). „Kromě toho, že sociální demokracie nesouhlasí, aby to byla koaliční spolupráce, chtějí teda jednobarevnou vládu, tak jsme se shodli na všech věcech,“ doplnil Ratha Josef Vondrášek, lídr kandidátky KSČM ve Středočeském kraji.

Rath chce odkoupit zprivatizované nemocnice

Obě strany se dále shodly také na novém nápadu Davida Ratha, tedy odkoupit zpět některé nemocnice, které kraj zprivatizoval. „Kdyby některý z nabyvatelů chtěl nemocnici vrátit zpět kra a ten mu zaplatí to, za kolik ji koupil, tak o tom jsem ochoten velmi vážně jednat,“ uvedl Rath, který je přesvědčený, že nejen na zrušení poplatků, ale i na odkup nemocnic se peníze v kraji najdou.

David Rath se zaměřil také na kritiku hospodaření v kraji dosud vládnoucí ODS: „Kraj má poměrně velmi štědrý rozpočet, kde ODS z něho platila spoustu velmi podivných a pochybných aktivit… Myslím, že se nebudeme stačit divit, kolik stovek milionů má kraj k dispozici.“ Rathovo tvrzení však kategoricky odmítá Petr Bendl (ODS), odstupující hejtman Středočeského kraje: „Sociální demokraté seděli ve funkci předsedy kontrolního výboru. Mohli se na cokoliv zeptat, tohle je jen strašení lidí.“

Středočeští vyjednavači komunistů a sociálních demokratů se sejdou znovu v pondělí. Už tento týden chce David Rath vyzvat občanské demokraty k dalšímu jednání.

Na Vysočině je možná „duhová“ koalice

„Duhová“ koalice, kterou navrhuje vítězná ČSSD na Vysočině, se prozatím nejeví v jasných barvách ani obrysech. ODS ani KDU-ČSL spolu s komunisty rozhodně nenastoupí. Zato ČSSD se vstupu do jedné koalice s KSČM nebrání.

Strany teď mají týden na rozmyšlenou. Další jednání všech čtyř stran je naplánováno na pondělí 27. října, kdy se bude jednat především o poplatcích ve zdravotnictví. Do poloviny listopadu už bude úplně jasno. Nové ustavující zasedání krajského zastupitelstva, které by mělo zvolit nového hejtmana, je totiž svoláno na pátek 14. listopadu.

Boj o poplatky panuje ve všech krajích

Podle Jiřího Běhounka, kandidáta na hejtmana za ČSSD, se nabízí možnost, že by se všem obyvatelům kraje poskytla sleva na všechna zařízení, kde se vybírají poplatky. „Ale je to teoretická možnost, protože nemáme spočítáno, kolik by to stálo a jak by to šlo technicky provést,“ dodal Běhounek.

Možní koaliční partneři tedy čekají na detailnější podmínky, jak by si ČSSD zrušení poplatků představovala. KSČM je chce zrušit určitě, KDU-ČSL je ochotná o podmínkách ještě diskutovat a stávající hejtman reprezentující ODS s nápadem sociálních demokratů příliš nesouhlasí. „Nejsem příznivcem toho, aby poplatky ve zdravotniczví byly hrazeny z krajského rozpočtu, neboť si myslím, že celý ten problém je spíše na jednání s centrální vládou,“ oponoval stávající hejtman Miloš Vystrčil (ODS).

  • Městská hromadná doprava autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/348/34743.jpg
  • David Rath autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/445/44498.jpg
  • Jiří Běhounek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/467/46651.jpg