Julínek: ODS podcenila sílu negativní kampaně ČSSD

Praha - Lidé nevidí konkrétní využití financí, které plynou z regulačních poplatků ve zdravotnictví. Nabízí se otázka, zda ministr poplatky a reformy ve zdravotnictví lidem špatně nevysvětlil. I proto se špičky koalice shodly, že za utrpěný debakl v krajských volbách může ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Julínek se však hájí, že pozitivní efekty proběhlých reforem se ještě neprojevily.

„Ve zdravotnictví jsme udělali plno reformních kroků, ale ještě pořád tady máme zdravotnictví, které připravila, nebo spíše nepřipravila sociální demokracie, ale hodně vylepšené a stabilizované. Pokud něco reformám nepomohlo, tak to jsou postoje některých koaličních poslanců, kteří poplatky zpochybňovali. V současné době je tady plno prvků, které zlepšily situaci především vážně nemocných pacientů. Díky poplatkům plno vážně nemocných lidí dostalo onkologickou léčbu a nejmodernější léky,“ uvedl Tomáš Julínek.

Julínek by chtěl reformu dostat více do médií, i proto, že podle něj strana podcenila sílu negativní kampaně ČSSD a vytáhla některé protestní hlasy, které k volbám nechodí. „Není možné, aby komunikaci státního resortu nahradila předvolební kampaň. Naši hejtmani vsadili na své dílo, které v krajích udělali a vedli velmi slušnou kampaň proti velmi neslušné celostátní masáži. Myslím, že jsme měli na centrální úrovni reagovat. Všichni měli nabídku mé přítomnosti v kraji, abych reformní kroky vysvětloval,“ tvrdí Julínek.

K rezignaci Julínka už nepřímo vyzvala poslankyně zelených Kateřina Jacques a kolega ze strany Petr Bendl vyzval ministra zdravotnictví přímo. „Rozhodně neuvažuji o rezignaci. Chápu frustraci ze ztráty krajských pozic. Jsme reformní vláda a stojím si za tím, že dělám reformy pro lidi. Nedostali jsme mandát, abychom se spojili s ČSSD a rozehráli mocenské hrátky a rozdělovali si spolu pašalíky. Dostali jsme jasný mandát proti komunistické vlně a udělali reformu, která není jen pro dnešek, ale i pro budoucnost,“ dodal ministr zdravotnictví.