Zřícený most ve Studénce dostaví stejná firma, která ho opravovala

Ostrava - Most ve Studénce na Novojičínsku, který se v srpnu zřítil na koleje a následně do něj narazil vlak, dostaví společnost ODS - Dopravní stavby Ostrava. Rozhodli o tom radní Moravskoslezského kraje. Firma most opravovala už před neštěstím, při kterém zemřelo sedm lidí; osmá oběť pak později v nemocnici. Společnost se zavázala, že most postaví do konce července 2009.

Podle dohody mezi krajem a stavební společností hejtmanství za nový most zaplatí sumu, za kterou ODS - DSO měla původní stavbu pouze opravit, tedy přibližně 26 milionů korun. Podle původní smlouvy navíc společnosti, které měla opravu dokončit do 26. září běží penále 65 000 korun za každý den prodlení. Pokud most dostaví až koncem července 2009, kraj by měl ještě inkasovat téměř 20 milionů korun.

„Otázka ceny díla a sankcí za prodlení je řešena původní smlouvou o dílo, která zůstává nezměněna. Znamená to, že sankce z důvodů prodlení běží a Moravskoslezský kraj uhradí původně sjednanou částku,“ potvrdila Odstrčilíková.

Vítek: Stavba bude dokončena v co nejkratším termínu 

Generální ředitel ODS - DSO Tomáš Vítek v prohlášení uvedl, že společnost bez ohledu na rozhodnutí vedení Moravskoslezského kraje pracovala na všech potřebných krocích tak, aby celá stavba ve Studénce mohla být v co nejkratším termínu dokončena. 

„V dokumentaci, kterou jsme radě Moravskoslezského kraje předložili, byl předběžný termín dostavby stanoven na konec července 2009. Konečný termín dostavby, včetně nového harmonogramu prací bude samozřejmě ještě předmětem následného finálního jednání s krajem,“ řekl. Dodal, že firma je ochotna dodržet podmínky stanované krajem. Další informace o stavbě zveřejní až po podrobném jednání s představiteli hejtmanství.

Podle náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje Pavola Lukši by případné odstoupení od smlouvy s firmou ODS - DSO znamenalo zdržení stavby mostu o dalších šest měsíců.

Most se zřítil 8. srpna. Do jeho trosek ve vysoké rychlosti narazil mezinárodní rychlík Comenius. V souvislosti s tragédií policie obvinila dva inženýry společnosti Bögl & Krýsl, která se na opravě podílela. Podle kriminalistů oba věděli o narušené statice mostu a nepřijali dostatečná opatření. Obvinění to odmítají. Další posun ve vyšetřování se očekává na začátku prosince.