Topolánkova vláda ustála už čtvrté hlasování o nedůvěře

Praha - Vláda Mirka Topolánka ustála ve sněmovně i čtvrtý pokus o sesazení, přestože ji tentokrát část vládních poslanců nepodpořila. ČSSD a KSČM se je přesto nepodařilo přetáhnout na svou stranu. Proti vládě hlasovalo 96 poslanců, potřeba je přitom 101 hlasů. Olga Zubová a Věra Jakubková ze Strany zelených se hlasování nezúčastnily, rebelové z ODS se hlasování zdrželi. Naopak nezařazení poslanci Petr Wolf a Miloš Melčák hlasovali spolu s vládou. Jiří Paroubek proto krátce po hlasování prohlásil, že vláda má v tuto chvíli aktivní podporu pouze 97 poslanců, čili menšinu ve sněmovně.

Věra Jakubková sice uvedla, že důvěra, kterou vládě původně dala, je nyní otřesena. Dodala však, že chce dát kabinetu šanci a hlasování se zdrží. Zelení prý potřebují čas, aby svou politiku před voliči rehabilitovali a stali se alternativou mezi politickými stranami. Také Olga Zubová řekla, že se nehodlá v „opoziční aktivitě“ angažovat. „Důležité je pro mě opravdu to, jak vláda sama naloží s varováním, které dostala od voličů v polovině svého vládnutí,“ řekla poslankyně. Dodala, že proto aktivně opoziční návrh na svržení vlády nepodpoří. 

Po skončení hlasování pak premiér Topolánek nabídl opozici spolupráci při českém předsednictví EU, ČSSD na to ale asi nepřistoupí. Jiří Paroubek zopakoval, že vláda je naprosto nekompetentní a vyzval Topolánka, aby se hlasovalo o důvěře vládě. Pokud tomu tak nebude, tak ČSSD brzy iniciuje další hlasování o nedůvěře.

Ráno schůzi provázely zmatky  

Poslanci měli hlasování o nedůvěře naplánováno od devíti hodin ráno. Jenže sociální demokraté, kteří s nedůvěrou sami přišli, vzápětí žádali, aby se poslanci nejdřív zabývali rozpočtem. A tento návrh překvapivě prošel, díky hlasům zelených poslankyň Věry Jakubkové a Olgy Zubové. Ta později přiznává, že nevěděla, o čem hlasuje. „Byl to prostě z mé strany omyl, já jsem nevěděla, že se tento bod pouze přerušuje.“

Opozice při následné rozpravě nenechala na koalici nit suchou. Vládě vyčítala její nekompetentnost hned v několika oblastech: „Kdyby vy jste měli vládnout, tak české předsednictví bude pod kuratelou několika patronů, kteří to vezmou za vás. To je to, co nám hrozí,“ hřímal Lubomír Zaorálek.

Také předseda ČSSD Jiří Paroubek ve svém vystoupení prosazoval úřednickou vládu s podporou poslanců napříč politickým spektrem. Topolánek svůj kabinet hájil, jen jeho vláda prý dokáže zajistit, že české předsednictví EU neskončí ostudou.

Jiří Paroubek

„Vláda vznikla nelegitimně a díky politické korupci.“ Doplnil, že pád kabinetu si podle průzkumů přeje 78 procent občanů.

Předseda ČSSD také přečetl velkou část dopisu, který dostal od ekonoma Jiřího Kaňáka. Dopis se zasazuje o rychlé přijetí eura a kritizuje současnou ekonomickou politiku vlády. Paroubek se dnes zároveň omluvil za svá slova pronesená těsně po volbách, že jen člověk „politicky stupidní“ by hlasoval proti ČSSD. „Byla to slova nehodná vítěze voleb,“ připustil.

Premiér Mirek Topolánek srovnal Paroubkovo vystoupení s jeho projevem po volbách v červnu 2006. Tehdy šéf ČSSD přirovnal výsledek voleb k únoru 1948. Předseda vlády uvedl sedm důvodů, proč kabinet „nemá a nesmí odejít“. Vláda podle něj posiluje vazby se Západem a představuje hráz před politikou z Východu a uchránila Česko díky stabilizaci rozpočtu před tvrdšími dopady světové finanční krize. Premiér míní, že jen jeho kabinet může zaručit, že české předsednictví EU neskončí ostudou.

Reakce z obou hlavních stran byly hořké

Na tiskových konferencích obě strany dlouhého a vypjatého jednání pokračovaly v prohlubování svých dosavadních pozic: ČSSD sází na zpochybňování koalice, ODS na voličskou základnu (mezi ty, kdo ODS podporují, na konci prohlášení nepřímo označila i prezidenta republiky).

„Návrh koalice byl přijat o jeden hlas,“ začal své shrnutí Jiří Paroubek, „Především bych chtěl říci, že situace svědčí o jediné věci - koalice nemá podporu všech koaličních poslanců. Je to mimořádně vážná situace.“

„Poslanecký klub ODS vítá schválení státního rozpočtu v prvním čtení a považuje jej za potvrzení stability České republiky v současné vážné finanční situaci ve světě. ODS rovněž vítá, že koaliční vláda obstála v jednání o nedůvěře vládě,“ řekl dnes předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Na tiskové konferenci ČSSD navázal místopředseda Bohuslav Sobotka: "Jediný způsob, kterým koalice prosadila schválení rozpočtu, bylo porušení jednacího řádu poslanecké sněmovny. Návrh rozpočtu neodpovídá realitě, počítá s neskutečným ekonomickým růstem.

Tluchoř zakončil prohlášení občanské demokracie apelem: „Poslanci ODS se obracejí na všechny občany a své sympatizanty. Nabádáme je k účasti ve volbách. Zároveň vyzýváme všechny členy ODS, krajské zastupitele a prezidenta republiky: Přišel čas, abychom táhli za jeden provaz.“

Jiří Paroubek
Zdroj: ČT24