Ředitel školy ve Volarech za smrt žáka nemůže

Prachatice - Prachatický okresní soud dnes zprostil bývalého ředitele volarské základní školy Jaroslava Šimana viny ze smrti žáka při lehkoatletických školních závodech. Čtrnáctiletý Tomáš Korytar předloni v červnu při skoku dalekém nešťastně dopadl na betonovou hranu doskočiště a o tři dny později podlehl poranění jater. Obžaloba vinila ředitele školy z ublížení na zdraví. Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce Josef Fraško se na místě odvolal. Obžalovaný se práva na odvolání vzdal.

Podle soudce Jiřího Mühlsteina se neprokázalo, že by se trestného činu dopustil právě bývalý ředitel školy: „Skutečnost je hlavně velkou tragédií jak pro rodinu, tak pro samotného obžalovaného.“ Soudce také odůvodnil rozhodnutí tím, že na stav pískoviště bývalého ředitele školy nikdo z tělocvikářů neupozornil. To ale popřel státní zástupce, podle kterého během dokazování jeden z kantorů jasně uvedl, že několikrát požadoval doplnění písku. 

Podle obžaloby měl ředitel zkontrolovat bezpečnost doskočiště, což neudělal, a zanedbal tak své povinnosti. Znalec z oboru biomechaniky Jiří Straus už na začátku října uvedl, že nemohl chlapec pád na ostrou hranu doskočiště přežít. Nepomohlo by ani to, kdyby byla hrana pískoviště dřevěná. Vážnému úrazu by zabránilo jen dostatečné přesypání hrany pískem, který byl ale od okrajů doskočiště odhrabán doprostřed. Žádné oficiální limity pro velikost doskočiště na základních školách ale podle Strause i obhájce Josefa Dvořáka neexistují.

Neštěstí se stalo 23. června 2006. Žák osmé třídy při skoku do dálky upadl na břicho. Zranění zpočátku vypadalo jako vyražený dech nebo naražená žebra, ale po vyšetření v nemocnici v Prachaticích lékaři zjistili vnitřní krvácení a poranění jater. Žáka proto okamžitě transportovali do českobudějovické nemocnice. O tři dny později následkům zranění podlehl.