Ústavní soud odmítl stížnost ekologů na stavbu dálnice D8 a tunelu u Prackovic

Brno - Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost ekologů ze sdružení Děti Země, která souvisela s bojem proti stavbě dálnice D8 přes České středohoří a tunelu u Prackovic. Ekologové konkrétně napadli rozhodnutí, kterým Městský soud v Praze povolil stavebníkům pokračovat v budování tunelu. Podle soudu je stížnost Dětí Země zjevně neopodstatněná, vyplývá z databáze usnesení.

Městský soud letos na podnět ekologů nejprve vydal předběžné opatření, kterým zastavil práce na stavbě prackovického tunelu. Přibližně po měsíci však vyhověl intervencím ministerstva dopravy a Ředitelství silnic a dálnic a opět povolil stavbu. Ministerstvo tehdy uvádělo, že přerušením práce vznikla škoda asi 200 milionů korun.

Dětem Země vadilo, že se k rozhodnutí o pokračování stavby nemohly vyjádřit. Podle Ústavního soudu však pražští soudci vyjádření ekologů v tomto případě nepotřebovali. „Žádné ustanovení soudního řádu správního toto právo (vyjádřit se) stěžovateli neposkytuje,“ uvedl senát se zpravodajkou Vlastou Formánkovou. 

Sporný úsek dálnice D8 je dlouhý 16,4 kilometru a měl by být dokončen v roce 2010. Budou na něm tři mimoúrovňové křižovatky, dva tunely a 29 mostů, náklady dosáhnou asi 11,7 miliardy korun.

Letos v létě vznikla petice za urychlenou dostavbu úseku přes České středohoří. Podepsalo ji 151 zástupců obcí a téměř 7500 obyvatel regionu. Vadí jim velký provoz na objízdných trasách.