Případ malého chlapce, kterého zranila tramvaj, míří k soudu

Olomouc - Případ tříletého chlapce, kterého v Olomouci v červnu táhla za nohu skřípnutou ve dveřích tramvaj, míří k soudu. Okresní státní zastupitelství podalo na sedmatřicetiletého řidiče tramvaje žalobu z ublížení na zdraví z nedbalosti. Chlapec při nehodě utrpěl středně těžká zranění. Řidiči hrozí až pět let vězení.

Chlapec utrpěl zhmožděniny a odřeniny a skončil na jednotce intenzivní péče. Ze svých zranění se léčil podle žalobců šest týdnů. „Spatřujeme v tom výrazné zavinění řidiče tramvaje. On je pánem situace a pokud je jakýkoliv pohyb osob, které nastupují, má to mít ryze pod kontrolou,“ doplnil státní zástupce Aleš Zdráhal.

„Řidič se se soupravou rozjel, aniž by se řádně přesvědčil o výstupu a nástupu cestujících. Protože situaci nesledoval, přehlédl, že tříletý hoch nedokončil nástup do vozidla, a dveře zavřel. Souprava se poté rozjela, hoch měl přitom nohu sevřenou ve dveřích a byl vlečen na vzdálenost přibližně 100 metrů do násilného otevření dveří cestujících,“ řekl státní zástupce.

Mluvčí Dopravního podniku města Olomouce (DPMO) Magdalena Kopřivová řekla, že vedení podniku informaci o podané obžalobě nemá. „Respektujeme rozhodnutí státního zástupce. Obžalovaný řidič nyní nejezdí, je přeřazen na jinou práci. Čekáme, jak celá kauza dopadne,“ uvedla mluvčí.

Podle inspektorů Drážní inspekce byla tramvaj po technické stránce v pořádku. Podle dokumentace totiž může být mezera mezi pryžovými lemy dveřních křídel, které nohu dítěte skříply, dva až tři centimetry a bezpečnostní systém tramvaje tak nereagoval na příliš malou dětskou končetinu.

Podobný případ se stal v Olomouci také v srpnu letošního roku. Řidič autobusu MHD podle policistů přehlédl sedmasedmdesátiletou ženu, která nastupovala, a přivřel ji do dveří.

Vydáno pod