Národní archiv převzal poslední dokumenty, které se vysoušely po povodních

Praha - Zástupci Národního archivu dnes převzali poslední symbolickou paletu dokumentů, které se pomocí speciální techniky vysoušely po povodních v roce 2002 v Jirnech u Prahy. Dokumenty nyní poputují k institucím, kterým patří, některé z nich se ale ještě budou restaurovat. Pod Národní archiv spadají všechny dokumenty ministerstev a vládních institucí, jako například soudní spisy nebo materiály Českého statistického úřadu. Zvlášť se sušily archiválie ministerstva kultury, pod které spadají i knihovny. I to je ale téměř u konce. Až na výjimky se vše podařilo zachránit nebo obnovit.

Téměř polovina všech zničených dokumentů (téměř 1 300 krychlových metrů) se u firmy, která vyhrála vládní zakázky za 66 milionů, vysoušela tři roky. Aby byly listiny porušeny co nejméně, použili odborníci speciální vysušovací metodu takzvané mrazové sublimace, která funguje na principu vakua.

„Výhodou je, že voda přechází z pevného skupenství rovnou do plynného. Dokumenty se tak znovu nerozmáčí, nerozpustí se inkousty ani razítka. Jedna šarže se takto suší přibližně 3 až 4 týdny,“ popsal Michal Ďurovič z Národního archivu.

Odborníci odhadovali vysoušení na desítky až stovky let

Podle odborníků se první fáze záchrany zničených listin povedla v rekordně krátkém čase, i když tomu zpočátku nikdo moc nevěřil. Odhady se pohybovaly od několika desítek do několika set let. „Jsem nesmírně šťasten, že se to povedlo, napříkladu v Polsku byly povodně v roce 1997 a dokumenty jsou tam ještě zmraženy,“ dodal Ďurovič. 

Nyní zbývá dosušit jen dokumenty Národního technického muzea. Hotové by mohly být do roku 2012. Povodeň v roce 2002 zničila přes 2 000 metrů krychlových písemností. Podle historiků vznikly knihovnám největší škody v historii, které jim kdy živelná katastrofa způsobila.