V Praze probíhá veletrh francouzských škol

Praha - Už posedmé se v pražské Betlémské kapli představují tři desítky francouzských škol v rámci salonu Studovat ve Francii. Podle Xaviera Morrise z francouzského velvyslanectví tam čeští zájemci o studium ve Francii najdou informace bez ohledu na to, zda ve Francii chtějí získat svůj první titul nebo na svá dosavadní studia v zemi galského kohouta navázat. Na veletrhu se také lidé dozvědí, jak funguje francouzský školský systém a jaké jsou možnosti získat stipendia.

Asi nejsnadnější cestou jak studovat ve Francii zůstává program Evropské unie Erasmus. Mezi českými frankofily je to velmi oblíbený způsob, jak se na studia do Francie dostat, uvedl Morris.

Francouzská vláda a další instituce, jako např. regionální rady, nabízejí rozsáhlý systém stipendií, ke kterým mají čeští studenti přístup. Kromě internetových stránek mohou studenti informace čerpat na Francouzském institutu v Praze, kde se potřebné informace týkající se mobility studentů, dozvědí.

Francouzi podporují mobilitu oběma směry, o čemž svědčí například fakt, že na Českém vysokém učení technickém studuje dvakrát víc francouzských studentů než českých v zahraničí.

Studenti technických škol.
Zdroj: ČT24