Skupina osob dovezla nelegálně zlato za téměř 150 milionů korun

Ostrava - Před ostravským soudem stane v nejbližší době osm obžalovaných, kteří postupně dovezli ze zahraničí několik set kilogramů zlata bez zaplacení celních poplatků. Škoda, kterou způsobili, se odhaduje na 150 milionů korun. Členové skupiny byli obžalováni z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Hrozí jim trest odnětí svobody na pět až dvanáct let.

Sedm mužů a jedna žena ve věku od 31 do 60 let podle policistů dováželi v letech 2002 - 2004 z Rakouska zlato, které celníkům nehlásili. K zastření skutečného původu zlata používali řetězec tuzemských firem, kde se konaly fiktivní obchody bez uskutečnění zdanitelných plnění. Větší část škody vznikla nezaplacením daně z přidané hodnoty a menší část nezaplacením cla.

„Celé vyšetřování bylo komplikované i díky tomu, že v roce 2004 vstoupila Česká republika do Evropské unie, čímž došlo i ke změně legislativy v souvislosti s dovozem zboží ze zemí EU,“ dodal mluvčí policejního tvaru odhalování korupce a finanční kriminality Roman Skřepek.