Topolánek: Klausovo zasahování do dění v ODS přesahuje jeho aktivní roli v politice

Praha - Prezident České republiky Václav Klaus, který si doteď zakládal na své nadstranickosti, zasahoval v posledních dnech i do předvolebního boje. Před druhým kolem senátních voleb například krátce navštívil Českou Lípu, aby podpořil kandidáta ODS a končícího libereckého hejtmana Petra Skokana. Zúčastnil se i středečního koncertu, který uspořádala ODS na pražském Staroměstském náměstí. Kandidáti do Senátu za ČSSD i lídr strany Jiří Paroubek považují podobné aktivity za nekorektní a nehodné úřadu prezidenta.

„Jeho zasahování do dění v ODS přesahuje jeho aktivní roli v politice. Mám pocit, že je více aktivistický než sám sliboval. V tomto smyslu mu role nadstranického prezidenta slušela lépe,“ reagoval premiér Mirek Topolánek. Podle politologů se už v ODS dnes zcela jasně formuje protitopolánkovské křídlo, které je zcela otevřeně zaštiťováno Klausem. Pravým důvodem jeho přítomnosti na mítinku ODS byla podle nich podpora oblíbence Béma. „Chce naznačit, že je to člověk mu blízký dokonce i politickým uvažováním,“ dodal politolog Jan Kudláček.

Prezident se svou nespokojeností s Topolánkem nijak netají. Jeho tajemník Ladislav Jakl dokonce připustil, že by Klaus mohl do volby předsedy ODS na prosincovém kongresu strany zasáhnout. „Voliči si říkají, tak my nasypeme své hlasy této straně a pak vlastně vládne úplně někdo jiný, někteří lidé si myslí, jestli náhodou v této zemi nevládne například Bursík,“ řekl tajemník.

Sociálním demokratům se prezidentovy aktivity také příliš nelíbí. Vystoupení na středečním koncertě ODS považují za nekorektní a nehodné úřadu prezidenta. „Jeho podpora kandidátům ODS ve druhém kole senátních voleb je v přímém rozporu s jeho opakovaně deklarovanou nadstranickostí,“ uvedli na adresu Klause. Podle Paroubka přitom Klaus dříve vyzýval k férové kampani ve volbách.