Čunek chce na bydlení pro Romy vyčlenit až 14 miliard korun

Praha - V příštích deseti letech by mohl stát vyčlenit pro řešení problémů romského etnika deset až čtrnáct miliard korun. Koncepci, kterou připravilo ministerstvo pro místní rozvoj, dnes představil Jiří Čunek. Na vypracování plánu se bude podílet i ministryně pro menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková. Podle Čunka by měla vláda o konceptu jednat nejpozději v červnu příštího roku.

„V rámci této koncepce, aby měla smysl, se musí řešit rekonstrukce domů a stavění nových. To všechno stojí peníze,“ řekl Čunek. „Je to hrozná částka, nicméně, když to neuděláme, tak ta částka bude za několik let násobně vyšší,“ prohlásil.

Koncepce má přivést Romy k „normálnímu způsobu života“, při němž by nezneužívali dávky a děti posílali do škol. Některým romským aktivistům a členům vládní rady pro záležitosti romské komunity se však Čunkův materiál nelíbí.

Nesouhlasí například s chystaným rozdělení Romů do tří skupin, někteří by pak měli bydlet v ubytovnách s přísnějším režimem a dohledem. Tuto část koncepce ale Čunek dnes označil za nepříliš podstatnou, významná podle něj je snaha motivovat Romy k aktivitě. „Teprve když motivace nejde, musí nastoupit represe,“ míní Čunek.

Jiří Čunek
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš