ÚOHS zveřejnil své stanovisko kvůli tlaku médií, říká jeho šéf

Praha – Stanovisko o proplácení poplatků v krajských nemocnicích, které zveřejnil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, si svými neustálými dotazy vyžádali novináři. V Událostech, komentářích to řekl šéf tohoto úřadu Martin Pecina. Média informovala o názoru ÚOHS již předtím, než ten zveřejnil své stanovisko na internetu, podle Peciny však informovala chybně.

Martin Pecina dodal, že stanovisko antimonopolního úřadu není závazné. „Úřad v této věci nerozhoduje, v této věci rozhoduje Evropská komise,“ upřesnil. ÚOHS je pouze poradním orgánem.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zveřejněnil své stanovisko v týdnu mezi konáním 1. a 2. kola voleb do Senátu, v nichž hrají poplatky v nemocnicích také roli. Pecina odmítá, že by tím jeho úřad výrazně zasáhl do předvolební kampaně. „My jsme neřekli, jestli jsou dobré nebo špatné. My jsme vyjádřili stanovisko úřadu, protože úřad byl dotazován,“ uvedl Pecina. „Jako téma předvolební diskuse bylo použito to, co jsme neřekli,“ dodal.

Antimonopolní úřad zveřejnil své stanovisko v tiskové zprávě v úterý. Uvedl, že pokud budou kompenzace za poplatky dostávat lidé, kteří je vydali, a nikoli krajské nemocnice, nikdo nebude diskriminován.