Paroubek stále stojí o Zemana, jeho podmínky však odmítá

Praha - Předseda ČSSD Jiří Paroubek stále nabízí svému předchůdci Miloši Zemanovi, aby se vrátil do sociální demokracie. Odmítá se mu však omluvit za kauzu advokáta Zdeňka Altnera, který v minulosti zastupoval ČSSD v jejím sporu o Lidový dům a nyní na ní vymáhá miliardy korun. Právě omluva za kauzu Altner je jedna ze tří podmínek, které si Zeman klade, aby se mohl vrátit do řad sociální demokracie. Zeman však podle Paroubka není v pozici, aby si mohl klást nějaké podmínky. Bývalý lídr sociální demokracie sice zopakovanou nabídku na návrat do ČSSD bere na vědomí, ale na svých podmínkách trvá.

Paroubek vybídl Zemana k návratu do ČSSD po vítězství sociální demokracie v krajských volbách a prvním kole voleb senátních. Chtěl po něm rovněž, aby pomohl přesvědčit bývalé poslance ČSSD Michala Pohanku a Miloše Melčáka, aby ve sněmovně hlasovali pro nedůvěru koaliční vládě. O nedůvěře se rozhodovalo minulou středu. ČSSD se nakonec nepodařilo sehnat potřebných 101 poslanců. Oba poslanci hlasovali s koalicí. Zeman Paroubkovi odpověděl, že na Melčáka a Pohanku nemá vliv.

Podmínky Miloše Zemana

  • ČSSD neuzavře v žádném kraji velkou koalici s ODS
  • Jaroslav Foldyna bude hejtmanem Ústeckého kraje
  • Jiří Paroubek se veřejně Zemanovi omluví za kauzu Altner

Na dvě podmínky Paroubek přistoupil

Paroubek v minulých dnech během vyjednávání o krajských radách brojil proti uzavírání koalic ČSSD s ODS a zastal se Foldyny proti vedení krajské organizace ČSSD v Ústí nad Labem, které ho nezvolilo do vyjednávacího týmu, přestože byl volebním lídrem. Řekl také, že by se Foldyna měl stát hejtmanem. Rozhodně však popřel, že by tím plnil Zemanovy podmínky.

Nicméně v kauze Altner Paroubek stále stojí na svém. Zeman by podle něj v kauze Altner měl zpytovat svědomí, protože to byl právě on, kdo s advokátem podepsal pro sociální demokracii nevýhodnou smlouvu.

Zeman stále vyčkává 

Zeman Paroubkovy výroky k velkým koalicím a k Foldynovi ocenil, ale zajímají ho prý činy, a ne slova. „Počkejme si, až proběhnou jednání o krajských radách a volby hejtmanů, zatím je předčasné o čemkoli mluvit,“ uvedl. Spory v kauze Altner ponechal bez komentáře.

Zdeněk Altner
Zdroj: ČT24