Topolánek připustil svůj odchod z postu předsedy ODS a výměnu ministrů

Praha - Premiér Mirek Topolánek zváží, zda bude na příštím stranickém kongresu obhajovat post předsedy Občanské demokratické strany. Řekl to ČT po zveřejnění výsledků druhého kola voleb do Senátu. Topolánek zároveň připustil možné personální změny ve vládě. Senátní volby znamenaly pro nejsilnější vládní stranu neúspěch. Z devíti křesel, které v horní komoře parlamentu obhajovala, získala pouze tři senátory.

Topolánek připustil, že volební prohru očekával, protože výsledky senátních voleb většinou kopírují volby krajské či komunální. „Pro mě to znamená, že se budu muset rozhodnout, jestli budu kandidovat a obhajovat post předsedy ODS na kongresu,“ řekl.

ODS podle Topolánka mezi oběma koly voleb poškodily stranické rozbroje v souvislosti s připravovaným volebním kongresem. Poznamenal to v reakci na informaceme o tom, že jeho straničtí oponenti sdružení kolem prvního místopředsedy Pavla Béma sledovali průběh voleb na pražském magistrátu. Centrální volební štáb včetně šéfa strany byl přitom v sídle ODS na Janském vršku. Právě jméno pražského primátora přitom bývá nejčastěji skloňováno v debetách o možném Topolánkově nástupci v křesle předsedy ODS.

Bém chce mimořádný stranický kongres

Samotný Bém v souvislosti se stranickým kongresem uvedl, že by ODS měla zvážit jeho uspořádání dříve než v plánovaném termínu 1. prosince. Svou případnou kandidaturu na post předsedy ODS však Bém nepotvrdil.

Topolánek případné uspořádání mimořádného kongresu strany kongresu odmítl. „Není jednoduché zajistit místa pro skoro tisíc lidí včetně novinářů, takže si nemyslím, že je to technicky možné a nebudu to ani prosazovat,“ uvedl.

Změny ve vládě 

Pro vládu budou prohrané senátní volby podle Topolánka znamenat stanovení priorit a možné personální změny. „Reflexe je nutná i ve vládě, protože to je výsledek vládnutí,“ uvedl premiér. „Za reformy se platí vždy a všude na světě,“ dodal. Výsledek senátních voleb je podle něj částečně také důsledkem komunikačních chyb současného kabinetu.

Pavel Bém
Zdroj: ČT24