ČSSD: Vládo, je čas odejít, předčasné volby by mohly být v červnu

Praha - Vítězství sociální demokracie otevírá cestu k odchodu vlády a velmi pravděpodobně také k předčasným volbám. Tak shrnul výsledky krajských a senátních voleb předseda ČSSD Jiří Paroubek. Oranžová republika je podle sociálních demokratů odrazem zájmu lidí o změnu, protože senát i zastupitelstva byly příliš dlouho příliš modré.

„Politika se nedá dělat jenom v teple, v Praze, v Brně, v kanceláři, ale musí se dělat s lidmi,“ poradil Paroubek koaličním stranám recept na výhru ve volbách. Vyjmenoval i další příčiny pravicové prohry: ČSSD má dlouhodobě správně nastavenou politiku. Vedla kontaktní kampaň, protože je důležité „jít mezi lidi a slyšet, co říkají“.

Jiří Paroubek

„Poselství je jasné: Vláda by měla okamžitě zastavit své experimentální reformy. A sama by měla odejít. Neumím si představit, že by po tomto zdrcujícím výsledku, po těchto dvou ranách, které dostala, ještě chtěla dále pokračovat.“

V neposlední řadě lidé viděli v nejsilnější opoziční straně jedinou možnost, jak změnit vývoj ve společnosti. Předčasné volby, které by tento nový směr nastartovaly, by se podle předsedy ČSSD mohly konat ve stejném termínu jako volby do Evropského parlamentu.

Hašek: Topolánek by měl být chlap

Zatímco Paroubek o prohře ODS v krajských i senátních volbách mluví jako o ranách, předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek ji přirovnává k červené kartě, kterou dvakrát dostal Mirek Topolánek a jeho tým.

„Nyní je na tahu ODS,“ pokračuje Hašek ve sportovní hantýrce, "premiér by měl sám požádat o důvěru vládě. Pokud se bojí, protože cítí, že jeho podpora je nenávratně pryč, měl by se zachovat jako chlap a jeho současná vláda by měla podat demisi." V předčasných volbách by pak lidé mohli „znovu rozdat karty“.

Poslanecký klub ČSSD se dnes sešel na mimořádné schůzi. Sociální demokraté se zde rozhodli, že po volbách do Senátu a krajských zastupitelstev vyvolají ve sněmovně hlasování o nedůvěře vládě Mirka Topolánka.
Zdroj: ČT24