Soukromá věznice u Brna má vyřešit problém s přeplněnými žaláři

Praha - Pro odsouzené není v českých věznicích místo. Přeplněnost žalářů má vyřešit i plánovaná soukromá věznice v Rapoticích u Brna. Ministerstvo spravedlnosti teď připravuje výběrové řízení na jejího investora. Podle původních plánů by měla stát už příští rok.

Přeplněné cely jsou letitým problém českého vězeňství. Jedno z jeho možných řešení leží v objektu bývalé vojenské základny v Rapoticích u Brna, kde má vedle státní vyrůst i první soukromá věznice v Česku. „Soukromník tuto věznici zafinancuje a postaví. Následně ji po dobu pětadvaceti popřípadě více let bude provozovat,“ tvrdí náměstek ředitele Vězeňské služby ČR Petr Dohnal.

Jedná se o tzv. věznici na leasing. Stát bude firmě měsíčně za provoz platit a po smluvených pětadvaceti letech přejde žalář do jeho rukou. Na stavbu věznice s pěti sty novými místy nemá stát v kase potřebnou miliardu korun, jenže si nechce půjčovat a zadlužovat se. „Bude vybrán ten projekt, který bude pro stát nejvýhodnější, to znamená investor, který nabídne nejnižší cenu,“ vysvětluje ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Na ministerstvu spravedlnosti teď vzniká mezirezortní komise, která má do konce roku připravit výběrové řízení na investora. Nechuti firem v souvislosti s finanční krizí se ministerstvo nebojí, už teď ví údajně až o deseti zájemcích. „Stát je seriozní partner. Vždy plní, vždy platí, nedotýká se ho přímo změna světové hospodářské situace, a proto je o takovéto projekty vždy zájem,“ myslí si Pospíšil.

Soukromé věznice jsou levnější, tvrdí Skotové

Potvrzují to i Skotové. Právě na britských ostrovech mají se soukromými věznicemi nejvíc zkušeností, například ve Skotsku stojí dvě. „Soukromé věznice jsou levnější, na jejich provozu ušetří skotská vláda zhruba třetinu všech nákladů,“ říká bývalý ředitel skotské Vězeňské služby Tomy Cameron.

Úspory očekává i česká vláda. Během pětadvaceti let plánuje vězeňská služba zaplatit soukromníkovi přes dvě a půl miliardy korun, což je údajně o zhruba 380 miliónů míň, než kdyby vězení postavil a provozoval sám stát.

Třicet pět stávajících žalářů pro odsouzené už léta nestačí. Za posledních sedm let stoupl počet vězňů o více jak čtyři tisíce. Jeden odsouzený obývá v průměru čtyři metry čtvereční, tedy minimálně o třetinu menší plochu než v západoevropských věznicích.