Jakl: Klaus nebude mít ambici vystupovat za EU, neboť EU pro něj není jeden stát

Praha - Prezident Václav Klaus nebude mít v době českého předsednictví v EU ambici vystupovat a mluvit navenek za EU se světem, protože se zdráhá vnímat EU jako jeden stát, za který by měla mluvit jedna osoba. České televizi to řekl prezidentův tajemník Ladislav Jakl. Klaus se podle Jaklova názoru bude snažit o to, aby EU byla co nejméně centralizovaná a "sešroubovaná".

„Umím si představit, že prezident České republiky nebude mít nějakou zvláštní ambici vystupovat za EU jako celek navenek, protože se zdráhá považovat EU za jeden stát, za který by měla mluvit jedna osoba. Myslím, že prezident České republiky dál i v tomto případě jistě bude hájit zájmy České republiky,“ řekl Jakl. Jakl zdůraznil, že na Hradě ještě nemluvili o tom, kterým summitům při českém předsednictví EU by Klaus měl předsedat.

Ladislav Jakl

„Rotační předsednictví po jednotlivých zemích v EU - to je taková hra na demokracii,“ zdůraznil s tím, že předsedající země jen organizuje některá důležitá zasedání a „rozdá mnoho pěkných upomínkových předmětů“.

Podle Jakla má předsednictví reálný faktický význam jen tehdy, pokud unii předsedají Francie či Německo. Tyto země mají podle něho reálný vliv a ve skutečnosti vládnou v EU a předsednictví dokážou zužitkovat. Pro ostatní je to organizační a technická věc, uvedl. Myslí si, že význam předsednictví se přeceňuje, má prý jen čistě administrativní a organizační funkci.

Česko by unii mělo předsedat v první polovině příštího roku. Někteří západoevropští politici a média v tomto týdnu zpochybnili schopnost Česka předsedat unii v době celosvětové finanční krize. Mimo jiné v této souvislosti upozorňují na euroskepsi Klause a politiků ODS.

Vydáno pod