Požár a krádež zkomplikovaly vlakovou dopravu v Praze

Praha - Kvůli závadě na zabezpečovacím zařízení, které přestalo fungovat o půl čtvrté ráno, nejezdily vlaky. Příčinou byl požár kabelů mezi kolejemi v Maletově ulici. Výluka se dotýkala trasy mezi pražským hlavním nádražím ve směru na Vysočany, Holešovice a Libeň. Jde o úsek tzv. Nového spojení, které spojuje pražská nádraží a je ve zkušebním provozu. Provoz byl obnoven dnes kolem deváté hodiny ranní, i když zatím provizorně. Dráhy budou poruchu opravovat ještě několik dní.

Zabezpečovací zařízení hlásí, zda po kolejích jede vlak, bez něho provoz nemůže dobře fungovat. „Provizorní jízda vlaků je zabezpečena speciálními rozkazy a speciálním telefonickým dorozumíváním mezi výpravčími,“ potvrzuje mluvčí Českých drah Ondřej Kubala, že železniční úsek je opět v provozu. Pro cestující už by žádné výkyvy v dopravě nastat neměly.

K dispozici je ale pouze jedna kolej v každém směru. Vlaky budou na této trase bez zabezpečovacího zařízení jezdit pravděpodobně několik dní, oprava totiž není jednoduchá. „Jedná se přesně o dvousetmetrový kousek, který bude potřeba nahradit. Musíme zjistit, co všechno shořelo,“ vysvětluje Pavel Halla ze Správy železniční dopravní cesty. Podle policistů i hasičů, kteří šetří příčinu požáru, je nejpravděpodobnější úmysl. Zařízení mohli poškodit bezdomovci nebo vandalové. Kabely jsou pro ně lákadlem kvůli mědi.

Provoz vlaků v Praze zkomplikovali i zloději

Problémy s vlakovými spoji v metropoli začaly už v sobotu. kdy zloději ukradli asi desetimetrovou část elektrického vedení. Krádež zastavila provoz na železniční trati mezi Masarykovým nádražím a stanicí Praha-Vysočany. Škoda se odhaduje na 15 tisíc korun.

K podobnému případu, který zkomplikoval pražskou dopravu, došlo i na konci září - kvůli krádeži telekomunikačních kabelů bylo ochromeno okolí pražského hlavního nádraží.

Nádraží
Zdroj: ČT24