Bendl nevidí důvod, proč jednat s Paroubkem o předčasných volbách

Praha - Místopředseda ODS a dosluhující středočeský hejtman Petr Bendl nevidí žádný důvod, proč by občanští demokraté měli jednat se sociálními demokraty o předčasných volbách. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce Bendl ale přímo nevyloučil změnu premiéra. ODS podle něj musí zareagovat na volební prohru změnami ve straně a důsledným prosazováním reforem. Zároveň však popřel, že by o změnách v ODS či ve vládě diskutovali občanští demokraté s Jiřím Paroubkem.

David Rath v Otázkách Václava Moravce znovu zopakoval, že volební účast a výsledky voleb svědčí o tom, že volby byly skutečně referendem o vládě. „Vláda Topolánka bude muset skončit a nejčistší variantou bude uspořádat předčasné volby s volbami do Evropského parlamentu.“

Bendl nevyloučil změny ve vedení ODS, nicméně nemíní se o nich radit s ČSSD. „Má-li dojít ke změnám, pak bez diskuse s Paroubkem. Je nutné, abychom měli sebereflexi a odvahu ke změně, ale bez diskuse s ČSSD,“ dodal v diskusi s Davidem Ratrhem.

O výsledcích voleb, možných změnách ve vedení strany i v koaličním kabinetu budou špičky ODS mluvit na večerním grémiu.

Na volebním úspěchu ČSSD mají svůj podíl Topolánkovy chyby

Bývalý šéf sociální demokracie Miloš Zeman poblahopřál sociální demokracii k volebnímu vítězství. Nicméně upozornil, že ČSSD by si měla uvědomit, že podstatný vliv na její úspěch měly chyby Topolánkovy vlády. Je třeba si uvědomit, že kdyby se vytvořila v roce 2006 velká koalice, proti níž on narozdíl od Jiřího Paroubka vystupoval, nikdy by k takovému volebnímu úspěchu nedošlo.

Paroubek opět po druhém kole senátních voleb vyzval Zemana, aby se vrátil do strany. Zeman se domnívá, že bude lépe, když bude sympatizujícím nestraníkem, který občas někoho podpoří a občas upozorní na něčí chyby.

Radar příští týden ve sněmovně

Petr Bendl se domnívá, že Poslanecká sněmovna by měla normálně pracovat, a tudíž by radar měl být příští týden projednán. David Rath je opačného názoru. Vláda by měla jednání o radaru ve sněmovně odložit, protože prohrála volby. Navíc by bylo podle jeho názoru lepší vyčkat, až bude ve Spojených státech rozhodnuto o novém prezidentovi. Sama vláda by také měla uvažovat o referendu o radaru.

Rath bude usilovat o to, aby se urychleně projednal zákon o krajském referendu proto, aby kraje mohly samy vyhlásit referendum. Právě proto by viděl jako účelné, aby zůstal i nadále poslancem.