Klaus se podobně jako ČSSD domnívá, že volby byly referendem o Topolánkovi

Praha - Letošní krajské a senátní volby byly podle prezidenta Václava Klause referendem o premiéru Mirku Topolánkovi, podobně jako byly parlamentní volby v roce 2006 referendem o tehdejším premiéru Jiřím Paroubkovi. Klaus tak v diskusním pořadu televize Prima Nedělní partie komentoval výsledky krajských a senátních voleb, v nichž na celé čáře zvítězila sociální demokracie. Václav Klaus krajské a senátní volby vnímá jako drtivý neúspěch ODS vnímá jako vymazání z politické mapy.

Prezident vstoupil do hodnocení voleb a ukázal na  hlavního viníka. Mirka Topolánka. Voliči podle něj chtějí, aby se změnil styl a obsah politiky. Mělo by se v ní objevovat méně arogance, míní prezident. Na dotaz, zda by chtěl jiného předsedu ODS, Klaus odmítl odpovědět. Současné dění v nejsilnější vládní straně nicméně přirovnal k fotbalovému klubu AC Sparta Praha, který po sérii porážek vyměnila trenéra.

Václav Klaus také zopakoval, že jeho účast na pražském meetingu ODS nebyla projevem toho, že by přestal být nadstranickým prezidentem. „Nikdy jsem nikomu nesliboval, že budu politickým neutrálem, že budu z Marsu spadlým člověkem, který nemá žádné názory, žádné postoje. Já jsem prezidentem, ale současně jsem taky Václav Klaus a ten má nějakou minulost, nějaké názory,“ obhajoval Klaus své vystoupení na podporu pražských kandidátů ODS do Senátu. V očích ministra školství a prvního místopředsedy zelených Pavla Lišky však Klaus jako nadstranický prezident zklamal.

Vztahy bývalého předsedy ODS Klause s jeho nástupcem v čele strany Mirkem Topolánkem jsou dlouhodobě napjaté. V médiích se spekuluje, že by prezident rád ve vedení ODS viděl prvního místopředsedu strany a pražského primátora Pavla Béma.

Na chod unie nebudeme mít vliv

České předsednictví EU podle Václava Klause nebude nijak důležité. Předsednictví je podle něj významné, když ho má velká země, jako Německo nebo Francie. Menší země ale nemají na chod unie takový vliv.

„Všichni dobře víte, že si nikdo nepovšiml, že v první polovině letošního roku bylo prezidentství malého Slovinska. Prostě tam se nic nestalo, protože ta země nemá politickou sílu, aby něco ovlivnila,“ uvedl Klaus. Podobná situace podle něj bude i v rámci českého předsednictví.

Podle Klause Evropu ovládají čtyři velké země, a to Německo, Velká Británie, Francie a Itálie. „Ty čtyři velké země ovlivňovaly situaci v Evropě před 80 lety, 70 lety, dneska a budou asi vždycky,“ uvedl. Upozornil přitom na to, že stejné země v září 1938 podepsaly také mnichovskou dohodu, v níž vyjádřily souhlas s Hitlerovým požadavkem na rozsáhlé pohraničí oblasti Československa.

21.10.2008
Zdroj: ČT24/ČTK