Vondra: Naše předsednictví může ohrozit „přepřahání“, ne Sarkozy

Praha - Údajný návrh nenávrh Francie, že by nás "vybajpásovala" z předsednictví, je jen takové vypouštění pokusných balonků, tvrdí vicepremiér pro evropské záležitosti Alexander Vondra. Podle něho by Češi neměli hýčkat iluzi, že jde o ně. Je to jen součást evropské hry, starý sen Francie, že by řídila nejen sebe, ale i celou Evropu. Vondra radí, aby se čeští politici spíše zaměřili na minimalizaci rizik, která by úspěšnost našeho předsednictví mohla ohrozit, u sebe doma. Zvláště teď po výsledcích podzimních voleb.

„Pozice vlády je oslabena a bylo by chybou celé české politické reprezentace, kdyby jakýmkoli způsobem připustila, aby domácí otřesy ovlivnily negativně naše postavení v Evropě nebo na mezinárodní scéně vůbec,“ domnívá se Vondra. V zájmu celého státu proto je, aby si politici v klidu sedli a dohodli se, jak budou postupovat během prvních šesti měsíců 2009.

Koalice, opozice a prezident se sejdou kvůli předsednictví

Taková schůzka se už chystá. Po středečním hlasování o nedůvěře vládě nabídl Topolánek opozici spolupráci na českém předsednictví, protože „bychom se neměli vystavovat riziku, že někdo bude mít tendenci vzít ČR předsednictví Radě EU“.

Setkání by se měl účastnit i „eurofobik“ Václav Klaus a - podle reakcí na údajné snahy Francie vést země eurozóny během českého předsednictví - i on považuje schůzku za potřebnou. „Jsou to různé spekulace v tisku, žádný dopis od francouzského prezidenta nebo premiéra nepřišel. Na druhé straně myslím, že spekulace oprávněné, protože v tomto stylu francouzští politici, zejména francouzský premiér, uvažují, a já bych se ani moc nedivil, kdyby to byla pravda,“ řekl prezident.

Výsledkem schůzky by podle Vondry měl být závěr, že během předsednictví není možné dělat nějaké velké „přepřahání“. „Je nutné mít porozumění o tom, že se nebude vyvolávat hlasování o důvěře nebo nedůvěře vlády, že vláda přizpůsobí své zasedání harmonogramu a že budeme mít ve sněmovně dohodu o párování,“ shrnuje Vondra.

My, Francie a euroskepticismus

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy přišel nedávno s nápadem, aby Francie v příštím roce hrála zásadní roli v řízení států eurozóny. To by vedlo k neutralizaci českého předsednictví. Ambice francouzského prezidenta živí názory, že Evropa potřebuje silného předsedu, aby mohla čelit finanční krizi a také například vyjednávat s Ruskem.

Pro malou zemi a navíc v rukách euroskeptiků, tedy prezidenta Václava Klause a premiéra Mirka Topolánka, by podle Le Monde byly takové úkoly obtížné. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se ale v sobotu v rozhovoru pro tento odpoledník ohradil, že Češi nejsou euroskeptičtější než jiné evropské národy.

Vlajky zemí Evropské unie
Zdroj: ČT24
Vydáno pod