Sociální demokraté uvažují o Petru Pithartovi do čela Senátu

Praha - Sociální demokraté zvažují, že podpoří případnou kandidaturu lidovce Petra Pitharta na předsedu Senátu. Poslanec ČSSD David Rath to dnes řekl v pořadu Otázky Václava Moravce. Občanský demokrat Přemysl Sobotka, jehož strana v senátních a krajských volbách prohrála, musí podle Ratha v čele Senátu skončit. O Pithartově možném návrat do čela Senátu se zmínil i předseda ČSSD Jiří Paroubek. Ke změně potřebuje sehnat ještě dva hlasy od nezávislých senátorů.

„Je logické, že na pozici předsedy Senátu by asi mělo dojít k nějaké změně,“ uvedl Rath. Kandidatura Pitharta je podle něj jednou z možných variant, sociální demokraté budou ještě vyjednávat s dalšími stranami: „My samozřejmě budeme vyjednávat s jednotlivými aktéry, kteří v Senátu mají vliv. Jméno pana Pitharta byla spíše jedna z možných variant. V tuto chvíli to není nějaké naše jasné rozhodnutí.“ Rath ale nevyloučil ani to, že budou sociální demokraté nominovat svého vlastního kandidáta: „V tuto chvíli nemáme dost hlasů, abychom ho mohli sami zvolit.“ 

Místopředseda ODS a odstupující středočeský hejtman Petr Bendl si myslí, že by Sobotka měl v čele Senátu zůstat: „Věřím, že Přemek Sobotka předsednické křeslo v Senátu obhájí.“ Místopředseda lidovců David Macek uvedl, že jeho stranický kolega Pithart již byl „kvalitním“ předsedou Senátu. „Je to věc, o které samozřejmě můžeme jednat,“ řekl Macek s tím, že počká, jak vážně míněná nabídka ČSSD je. Ministr školství a místopředseda zelených Ondřej Liška se domnívá, že Pithart patří mezi „důstojné“ kandidáty.

ČSSD má po vítězství ve volbách v Senátu 29 křesel. Spolu s komunisty a lidovci může dát dohromady 39 senátorů. Ke zvolení Pitharta by ale bylo potřeba sehnat ještě další dva hlasy od nezávislých senátorů, což by nemuselo být příliš problematické. ODS, která letos přišla o šest senátorských křesel, má v horní komoře nyní 35 zástupců.  

Petr Pithart

Sedmašedesátiletý Petr Pithart byl po listopadu 1989 jedním z předních mluvčích Občanského fóra. V letech 1990 až 1992 byl předsedou české vlády a v roce 2003 neúspěšně kandidoval na prezidenta. Členem Senátu je od doby jeho vzniku v roce 1996, kdy získal mandát jako nestraník na kandidátce KDU-ČSL a vzápětí se stal i prvním předsedou obnovené horní parlamentní komory. Od roku 1998 zastával funkci místopředsedy. Po senátorských volbách v roce 2000 byl opět zvolen předsedou, kterým zůstal až do roku 2004, kdy převahu v Senátu získala ODS a vystřídal ho Přemysl Sobotka.

Petr Bendl
Zdroj: ČT24
Vydáno pod