Neúspěch ve volbách zřejmě přinese změny ve vedení KDU-ČSL

Praha - Někteří členové KDU-ČSL otevřeně vystoupili proti čelním představitelům lidovců. Předseda senátorského klubu lidovců Adolf Jílek vyzval stranu, aby po neúspěchu v krajských a senátních volbách obměnila své vedení. On sám zvažuje, zda dál bude zastávat funkci šéfa lidoveckých senátorů. Kandidaturu na šéfa strany již minulý týden připustil lidovecký europoslanec Jan Březina, podle kterého je současná politika KDU-ČSL pro voliče nesrozumitelná a nedůvěryhodná, a proto vystavili vedení lidovců červenou kartu.

„Nulu na kontě hejtmanů i senátorů nelze z hlediska KDU-ČSL označit jinak než jako volební fiasko. Obávám se, že předsednictvo co do schopnosti vést stranu narazilo na hranice svých možností a nedokáže nabídnout voličům potřebnou kvalitu, která by je přesvědčila o smysluplnosti hlasování pro naši stranu,“ píše Březina v tiskové zprávě, která je na internetových stránkách lidovců. Má-li tedy být zachována šance na odvrácení pohromy v dalších volbách, nesmí se podle něj s výměnou vedení strany otálet.

Vedení lidovců dostalo červenou kartu, vláda žlutou

Poslanec Jiří Carbola se jako předseda zdravotní komise KDU-ČSL domnívá, že k výsledku voleb napomohly i nezvládnuté reformní kroky ministerstva zdravotnictví: „Dlouhodobě jsme v naší komisi na tyto věci upozorňovali. Voliči se rozhodli dát vládě žlutou kartu. Pokud se nezmění přístup koaliční vlády k občanům, tak příště dostaneme kartu červenou.“ Občané podle něj odmítli nejen necitlivý systém regulačních poplatků, ale i možnou privatizaci nemocnic: „O problémech je potřeba zahájit neodkladně diskusi na koaliční úrovni a zastavit práce na nepřipravených a neprojednaných zákonech.“

Senátor Adolf Jílek chce obměnu vedení prosazovat na celostátní konferenci KDU-ČSL, která se má sejít do měsíce. „Strana z toho pochopitelně musí vyvodit změnu taktiky a pravděpodobně i změnu personální,“ řekl Jílek. K setrvání Jiřího Čunka v čele strany poznamenal, že by to měl rozhodnout sjezd, který se má konat příští rok. Podle Jílka by se měl konat nejlépe na jaře ještě před volbami do Evropského parlamentu, aby do nich strana šla „s čistým štítem“. Koho by si představoval ve vedení strany, ale nechtěl sdělit: „Já bych si dokázal představit několik lidí. Jména říkat nebudu.“

O Čunkově setrvání v čele strany rozhodne příští rok sjezd

Po změně způsobu práce a vedení jednoznačně volá i místopředsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová. Předseda lidoveckých poslanců Pavel Severa si nemyslí, že je možné, aby Čunek na sjezdu obhájil místo v čele strany.

Ze 17 kandidátů KDU-ČSL v prvním kole senátních voleb postoupili do druhého kola tři - Josef Kalbáč ve Strakonicích, Václav Horák ve Vyškově a Josef Vaculík v Uherském Hradišti. Nakonec ale neuspěl nikdo. Nyní budou mít lidovci v Senátu sedm zástupců, kteří o své místo bojovat nemuseli. Funkci místopředsedy horní komory zastává Petr Pithart. ČSSD už o něm uvažuje jako o možném kandidátovi na post předsedy Senátu, kde by nahradil Přemysla Sobotku.

Vydáno pod