Topolánek: Vláda má pokračovat, kongres bude v prosinci

Praha - Současná koaliční vláda by měla i přes svou porážku v krajských a senátních volbách pokračovat. Po večerním zasedání grémia to oznámil premiér Mirek Topolánek. Vedení ODS se také shodlo na tom, že volební kongres se bude konat ve stanoveném prosincovém termínu.

Grémium se tak nepřiklonilo k návrhu některých politiků ODS, aby se po debaklu strany v krajských a senátních volbách konal v dřívějším termínu kongres mimořádný. Topolánek po zasedání grémia dále oznámil, že vedení strany dalo své funkce k dispozici. Totéž udělali i ministři za ODS. Senátorskému klubu ODS grémium doporučilo, aby na funkci předsedy Senátu nominoval současného šéfa horní komory a člena ODS Přemysla Sobotku.

Krajským reprezentacím, jež nyní vyjednávají o krajských koalicích, grémium doporučilo, aby nepodpořily koalice s účastí KSČM. Dalším „mantinelem“ pro vyjednavače ODS je to, aby se „drželi“ programových a ideových principů ODS. Mirek Topolánek dnes také řekl, že bude iniciovat jednání s koaličními partnery. Nutná je „hluboká reflexe vládnutí v rovině personální, obsahové a komunikační“, oznámil premiér.

Tiskové konference po skončení jednání se mimo jiné zúčastnili i první místopředseda ODS Pavel Bém a dosluhující středočeský hejtman Petr Bendl. Oba politici patří k největším kritikům premiéra a k jeho možným nástupcům ve funkci předsedy strany.

Podle původních informací měli Bém a Bendl na zasedání přijít s vlastní představou o řešení situace. Na tiskové konferenci promluvil pouze Mirek Topolánek. Dotazy novinářů nebyly povoleny. Bendl se po skončení zasedání vedení ODS přece jen na adresu premiéra vyjádřil: „Někteří z nás se ho ptali, jestli nezváží, že už nebude kandidovat na předsedu. Já myslím, že by kandidovat již neměl,“ řekl.

Topolánek mimo oficiální prohlášení grémia prohlásil, že je ochoten nekandidovat na post přístího předsedy ODS a podpořit jiného kandidáta v případě, že bude prosazovat tři klíčové tendence v budoucím vývoji. Jedná se o pokračování trojkoaliční vlády, sjednocení strany či aktivní vystupování v Evropské unii.

Vydáno pod