Oslavit výročí vzniku republiky přijede i Gašparovič

Praha – Slovenský prezident Ivan Gašparovič přicestuje v předvečer 90. výročí vzniku společného státu Čechů a Slováků na pracovní návštěvu do Prahy. U příležitosti oslav ho pozval český prezident Václav Klaus.

Ivan Gašparovič s manželkou má zahájit návštěvu Prahy společným obědem s českým prezidentským párem a na Hradčanském náměstí poté položí věnce k soše prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Odpoledne bude Gašparovič hostem zahájení výstavy Republika v Národním muzeu. Tam se setká s dalšími čelnými českými politiky, na vernisáž jsou pozváni také premiér Mirek Topolánek, ministr kultury Václav Jehlička a předseda Senátu Přemysl Sobotka.

Slovenský prezident se poté přesune do Slovenského institutu, kde se má setkat s krajany a přednést projev. Před odjezdem má Gašparovič zahájit ještě jednu výstavu – v Jízdárně Pražského hradu začíná výstava moderních slovenských obrazů.

Samotných oficiálních oslav 90. výročí vyhlášení Československé republiky se ale Ivan Gašparovič nezúčastní. Od zítřka bude na třídenní návštěvě v Chorvatsku.