Frýdecko-místecká policie dopadla 26 mužů ukrývajících se před zákonem

Frýdek-Místek - Policisté na Frýdecko-Místecku zadrželi při speciální akci 26 lidí, kteří se skrývali před nástupem do vězení. Mezi osobami, kterým se až doposud dařilo unikat před spravedlností, byl zadržen i jednačtyřicetiletý muž z Novojičínska odsouzený za desetimilionové podvody na deset let vězení. Operace nazvaná Úklid byla připravována několik týdnů a proběhla letos už podruhé.

Unikající muž se úspěšně skrýval před policií z důvodu změněné identity. Vydával se za svého bratra a používal jeho doklady. Policie jej zadržela v těchto dnech, když popíjel v restauraci Erb ve Frýdku-Místku. Řekl to mluvčí frýdecko-místecké policie Ivan Žurovec.

„Například čtyři roky se vězení vyhýbal další, tentokrát o rok starší muž,“ doplnil mluvčí. Dodal, že po celou dobu zločinec na útěku pracoval v jedné firmě zpracovávající dřevo ve Frýdlantě nad Ostravicí. „Svému zaměstnavateli nahlásil jiné jméno, pod kterým pak vystupoval,“ vysvětlil Žurovec s tím, že muže zatkli koncem minulého týdne a dnes už je ve vězení, kde si odpykává uložený trest.

Do vazby během Úklidu putoval i sedmadvacetiletý muž z Berouna obviněný z trestného činu loupeže, kterou spáchal v roce 2003 v okrese Jičín v severních Čechách. Šestatřicetiletý muž z Frýdku-Místku se zase před nástupem do vězení za úvěrové podvody skrýval mezi bezdomovci v chýši za supermarketem.

Do akce, která se letos konala už podruhé, se zapojilo osm kriminalistů a několik desítek policistů z obvodních oddělení. „Předpokládáme, že se po Úklidu sníží kriminalita v okrese. Mnozí ze zadržených pachatelů totiž ve své trestné činnosti neúnavně pokračovali,“ zakončil Žurovec.