Víza pro cestu do Ameriky skončí 17. listopadu

Praha - Podle premiéra Mirka Topolánka skončí pro Čechy vízová povinnost při vstupu do Spojených států symbolicky 17. listopadu letošního roku. Topolánek to dnes oznámil na tiskové konferenci po jednání s americkým ministrem vnitřní bezpečnosti Michaelem Chertoffem. Lidé cestující do USA budou místo víz žádat o povolení k cestě v internetovém systému ESTA za předpokladu, že mají cestovní pas s biometrickými prvky.

Vedle Česka se Spojené státy rozhodly zařadit do skupiny bezvízových zemí ještě Maďarsko, Estonsko, Lotyšsko, Litvu a Jižní Koreu. Bezvízový režim budou moci využívat lidé ke služebním a turistickým pobytům kratším než 90 dnů. Pro pracovní a studijní pobyty bude třeba stále žádat o vízum.  

„Datum vyšlo z našich právních předpisů a lhůt, jde o šťastnou a nikoliv nevítanou shodu okolností,“ řekl Chertoff v rozhovoru pro ČT.

Lidé, kteří už nyní mají v pasu platné turistické vízum, na něj mohou cestovat až do konce jeho platnosti. O zrušení víz usilovala česká diplomacie dlouhá léta. Každý turista musí předem žádat americké úřady o povolení k cestě. Bez něj by ho nepustili na palubu letadla. Je tedy třeba vyplnit na internetu formulář nazvaný ESTA, což je elektronický systém pro cestovní registraci. Je to velmi jednoduchý dokument podobný tomu, který všichni cestující v současnosti vyplňují v letadle. Žadatel v něm vyplní základní údaje o sobě, své minulosti a důvodu cesty.

Cestující by se měli registrovat nejpozději 3 dny před cestou. Odsouhlasená žádost platí dva roky nebo do vypršení platnosti pasu. Její vyřízení je zdarma. Držitelé platného amerického víza autorizaci ESTA nepotřebují. Komu systém ESTA povolení k cestě do Spojených států zamítne, bude si muset podat žádost o vízum na americkém konzulátu nebo ambasádě. Podle Chertoffa je hlavní výhodou elektronického dotazníku fakt, že Spojené státy budou mít informace v předstihu a budou mít více času na jejich vyhodnocení.

V praxi to znamená konec osobních pohovorů na konzulátu, konec polatků za vyřízení žádosti a podle Michaela Chertoffa i mnohem nižší pravděpodobnost zamítnutí vstupu. „Systém elektronických žádostí už testujeme několik týdnů a procento zamítnutých žádostí je velmi nízké - ani ne půl procenta,“ říká Chertoff. „Jedny z mála důvodů zamítnutí udělení víza jsou nyní podivné chování cestujícího nebo zadržení kontrabandu v jeho zavazadle. Nový systém v takových případech udělení víza nezakazuje, ale výrazně jej omezuje, což je oproti minulým postupům vstřícnější přístup.“
 
Opozice ale úspěch Topolánkovy vlády zpochybňuje, podle ČSSD se fakticky o žádném zrušení víz mluvit nedá. „Ve výsledku budou lidé dávat ještě více informací než dosud. Dotkne se to jen mála lidí,“ myslí si Jiří Paroubek. 

Chertoff odmítá „radarové kuplířství“, podle kterého byla vízová povinnost zrušena výměnou za umístění radaru v Čechách: „Jednání probíhala už velmi dlouho, souvisí především s přátelstvím Spojených států a České republiky a naším spojenectvím ve válečných operacích v Iráku a Afghánistánu. Zároveň jednání probíhala s mnoha dalšími státy, nezávisle na plánech umístění radaru.“

Mezníky ve vývoji vízové politiky mezi ČR a USA:

1919 - Byly navázány diplomatické styky Československa a USA na úrovni vyslanectví.

květen 1990 - Československo jednostranně zrušilo vízovou povinnost pro občany USA.

duben 2003 - Americké velvyslanectví v ČR zpřísnilo vydávání víz. Pohovor byl povinný pro všechny zájemce.

červen 2007 - Americký prezident George Bush v Praze řekl, že se bude zasazovat o zrušení vízové povinnosti pro Čechy.

únor 2008 - ČR a USA přijaly memorandum, které by mělo vést ke zrušení amerických víz. Dokument ve Washingtonu podepsali ministři vnitra Ivan Langer a Michael Chertoff.

říjen 2008 - Bush oznámil, že podmínky pro zařazení do amerického bezvízového režimu splnilo dalších sedm zemí, mezi nimi jsou i Česko a Slovensko.

Vydáno pod