Topolánek se odpoledne sešel s hejtmany

Praha - Premiér Mirek Topolánek si dnes do Kramářovy vily pozval odcházející hejtmany. Do sídla premiéra dorazil kromě hejtmanů i šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř či místopředseda strany a vicepremiér Petr Nečas. Hejtmani se s nejužším vedením ODS sešli poprvé od voleb. Na schůzce analyzovali povolební výsledek a aktuální situaci ve straně.

Hejtmani se s nejužším vedením ODS sešli poprvé od voleb. Na schůzce analyzovali povolební výsledek a aktuální situaci ve straně. Podle hejtmana Vysočiny Miloše Vystrčila je na dnešní schůzce důležité hlavně říct, „kdo za co může a co ODS nemohla ovlivnit“. Podstatné je také stanovit další postup, míní Vystrčil. Premiérovo pozvání hejtmanů k jednání ocenil.

Občanští demokraté dosud stáli v čele 12 ze 13 krajů. Po krajských volbách, v nichž je drtivě porazila ČSSD, nebudou mít jediného hejtmana. Podle dosavadních vyjednávání se navíc zdá, že ODS nebude zastoupena v žádné z krajských rad. Z 27 senátních křesel, o kterých se nyní rozhodovalo, získali občanští demokraté jen tři v Praze. V horní komoře tak přišli o šest senátorů. 

Po volebním debaklu se v krajích zvedla vlna kritiky, která dopadla na Topolánkovu hlavu, jeho vládu i na vedení strany. V neděli se k ní přidal také prezident a čestný předseda ODS Václav Klaus. Uvedl, že volby byly „jistým referendem o Mirku Topolánkovi“. Za referendum o vládě označovala uplynulé volby i sociální demokracie. Podle jejího šéfa Jiřího Paroubka voliči dali svými hlasy najevo, že Topolánkův kabinet by měl skončit. Dosluhující liberecký hejtman Petr Skokan dnes novinářům řekl, že by byl ochoten Topolánka podpořit nejen jako předsedu ODS, ale i jako předsedu vlády. Rekonstruovaný kabinet by podle něj ale musel změnit styl vládnutí.    

Jednání bylo klidnější, než obě strany čekaly

Odcházející hejtmani neskrývali spokojenost nad výsledkem dnešního jednání. „Dalo by se alegoricky říci: 'Právě jsem se vrátil z Kramářovy vily a mohu říci, že pan premiér částečně naše návrhy přijal,'“ řekl novinářům liberecký hejtman Petr Skokan. Za obrovský krok považuje to, že Topolánek připustil oddělení pozice premiéra a předsedy strany. „Myslím si, že by mu měl být dán nějaký čas, aby se rozmyslel,“ podotkl. „Měl jsem pocit, že naše názory vnímá, naslouchá nám,“ dodal.

„Mne jen mrzí, že jsme takto neseděli tři měsíce před volbami častěji,“ vyjádřil se jeho moravskoslezský protějšek Evžen Tošenovský.

Podle vyjádření premiéra si hejtmani přejí zachovat trojkoalici s určitými personálními obnovami.

Mirek Topolánek se také vyjádřil k rozhodnutí Pavla Béma, který se na prosincovém kongresu pokusí získat předsednictví ODS. Současného premiéra tato situace nepřekvapuje a podle vlastních slov ji vítá. O tom, zda bude sám znovu kandidovat, se rozhodne v průběhu několika dní.