Bém chce kandidovat na předsedu ODS, svůj úmysl konzultoval s Klausem

Praha - Pražský primátor a druhý muž ODS Pavel Bém se rozhoupal ke kroku, o kterém už se dlouho spekulovalo. Na prosincovém sjezdu se chce postavit Mirku Topolánkovi a kandidovat na předsedu strany. "Po včerejším grémiu ODS už nemám na co čekat," řekl pražský primátor. Topolánek odmítl Bémův krok blíže komentovat.

Bém uvedl, že se pro kandidaturu rozhodl po konzultaci s hejtmany a řadou krajských organizací. „Rozhodl jsem se zvednout hozenou rukavici a kandidovat na předsedu ODS. Vždy jsem byl loajální ke značce ODS a rád bych jí pomohl hledat světlo na konci oranžovorudého tunelu,“ uvedl Bém s narážkou na vítězství ČSSD v krajských volbách a na informace o jejím případném povolebním vyjednávání o krajských vládách s komunisty.

Bém tak reaguje na situaci v ODS, která nastala po drtivé porážce hlavní vládní strany v krajských a senátních volbách. ODS prohrála volby ve všech 13 krajích a nebude mít ani jednoho hejtmana. Navíc neuspěla ani ve volbách do třetiny Senátu, kde ztratila šest zástupců, a křesla v horní komoře si v sobotu udržela jen ve třech pražských obvodech. Po tomto volebním debaklu se v krajích zvedla vlna kritiky Topolánka a vedení ODS, k níž se přidal i prezident a čestný předseda ODS Václav Klaus.

Bém komentoval své rozhodnutí v pořadu Události, komentáře: „Myslím si, že volby pro občanské demokraty skončily debaklem, který málokdo čekal. Je evidentní, že jsme něco udělali špatně a je potřeba přijít s nějakou změnou. Osobně jsem předpokládal, že Mirek Topolánek složí na grémiu strany svou funkci předsedy ODS.“

Rozhodnutí pražského primátora přivítali i hejtmani za ODS, kteří se v Kramářově vile sešli s premiérem Topolánkem. Je prý dobré, že bude ve volbě více kandidátů, dodávají ale, že se pro jednoho z nich rozhodnou až na základě programů, kterými by kandidáti chtěli ODS vést. Stejně se ve Studiu ČT24 vyjádřila i místopředsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.

Pavel Bém konzultoval své rozhodnutí kandidovat na předsedu strany také s prezidentem republiky a čestným předsedou občanských demokratů Václavem Klausem. S prezidentem Bém mluvil v sobotu večer po druhém kole senátních voleb, v kterých ODS utrpěla drtivou porážku. „Řekl mi: Je to vaše rozhodnutí,“ uvedl Bém a dodal, že Klaus naznačil, že pokud nenastane ve vedení strany nějaká změna, mohli by se občanští demokraté dostat do obrovské krize.

Na Topolánka se snesla kritika, stát stranou prý nemůže ani Bém

Někteří hejtmani byli k současnému premiérovi značně kritičtí, například středočeský hejtman Petr Bendl zopakoval, že už by se Mirek Topolánek neměl na sjezdu ucházet o post předsedy strany. On sám patří mezi okruh možných kandidátů, v případě kandidatury Pavla Béma by ho ale plně podporoval. Stejný názor měl i liberecký hejtman Petr Skokan, který by si prý dokázal představit hned několik kandidátů, mezi nimi Pavla Béma, Petra Bendla nebo Evžena Tošenovského.

Jakožto druhý muž strany však Bém nese zodpovědnost za neúspěch ve volbách společně s Topolánkem. Myslí si to například hejtman Pardubického kraje Ivo Toman: „Nejsem si úplně jistý, jestli je nejlepším řešením Pavel Bém, protože přeci jen to byl muž číslo dva ve straně a myslím si, že by i on měl nést odpovědnost.“

Ke své zodpovědnosti a motivaci Bém řekl: „Samozřejmě, že jako místopředseda cítím za neúspěch strany zodpovědnost. Uvítal bych na prosincovém sjezdu co nejvíce dalších kandidátů a jejich nabídku stylů politiky. Obávám se, že pokud občanští demokraté neudělají nějakou velkou změnu, nečeká je úspěch v příštích volbách a ovlivní to jejich pozici na několik let dopředu. Jsem přesvědčen, že ideové kořeny myšlenek občanské demokracie jsou dobré, jen je třeba je s větší pokorou a trpělivostí vysvětlovat občanům.“

Vedení ODS se v neděli pozdě večer shodlo na tom, že volební kongres strany se má konat v řádném, tedy prosincovém termínu, aby byl dostatek času na diskusi. Současná koaliční vláda by podle grémia měla i přes porážku v krajských a senátních volbách pokračovat. Topolánek bude iniciovat jednání s koaličními partnery. V úvahu připadá i výměna křesel ve vládě, ministři za ODS dávají své funkce k dispozici a přidal se i lidovecký ministr kultury: „Jsem připraven samozřejmě vládu opustit, pokud by ji to podrželo,“ dodal Václav Jehlička.

Topolánek zatím odolává

Před vládou a ODS stojí dvě východiska. Prvním je zachování Topolánkovy funkce premiéra, přičemž by na post předsedy strany usedla nová osobnost. Druhým je Topolánkova ztráta obou pozic a následná menšinová vláda ODS s podporou ČSSD.

Sociální demokraté vidí ještě třetí možnost: Topolánek přijde o křeslo premiéra i předsedy strany, vládnout bude vláda odborníků a připraví se předčasné volby. Tento scénář se mnohým politikům zdá pro blížící se předsednictví Evropské unii nejvhodnější. Jakkoliv se zdá nepravděpodobná, rýsuje se i čtvrtá možnost: Topolánek své pozice obhájí. Ostatně se neštítil přiznat porážku a urputně pracuje na její nápravě. Získal čas pro další jednání, a toho jistě plně využije. Na jeho úspěch však nesází ani příznivci z řad ODS.